1. HABERLER

  2. HABER

  3. HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş
HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş

HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş

HDP, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayının Selahattin Demirtaş olduğunu açıkladı. Demirtaş konuşmasında, "Biz halkın içinden çıkmış insanlar değiliz, hâlâ halkın içindeyiz" dedi.

30 Haziran 2014 Pazartesi 14:21A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP adına yarışacak.

Demirtaş'ın adaylığını, Ankara'da düzenlenen toplantıda HDP Divan Başkanı Gencay Gürsoy açıkladı.

HDP'nin adayını tanıtırken kullandığı slogan, "Halkların ve değişimin adayı Demirtaş" oldu.

"Hâlâ halkın içindeyiz"

Demirtaş, adaylığının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Türkiye'de bu görevi yürütebilecek çok değerli binlerce arkadaşımız var. Bu kadar çok seçeneğe sahip olmak demokrat ve özgürlükçü bir parti açısından zenginliktir. Binlerce arkadaşımız benden çok daha fazla bu görevi layıkıyla yürütebilecek nitelikteydiler. Bugün bu görev benim omuzlarımda ama dostlarımın, kardeşlerimizin ortak adayı olarak huzurlarınızdayım. Biz kişi olarak tek başına Çankaya'ya aday değiliz. Halk olarak ilk defa Çankaya’ya adayız. Ben yasal olarak bir kişiyi aday gösterme zorunluluğundan dolayı aday gösterilmiş kişiyim. Biz her zaman söylediğimiz gibi halkın içinden çıkmış insanlar değiliz, hâlâ halkın içindeyiz."

"Kaşları çatık devlet anlayışı bitecek"

Demirtaş, kampanya sürecine "kadın özgürlüğü"nün damga vuracağını söyledi.

"Kişisel hırs içinde değiliz. Bizim anlayışımızla birlikte artık ciddi, korkunç, gülmeyen, kaşları çatık devlet anlayışı bitecek. Devlet dediğimiz şey bizi korkutması gereken bir mekanizma değildir. Biz cumhurun başkanlığını halkın hizmetine sunma anlayışını taşımaya çalışacağız. Kim seçilirse seçilsin, Türkiye'de kalıcı iç barışın tesisi için bizler çabalarımızı aktifleştireceğiz."

Salih Müslim'den kutlama

Demirtaş'ın adaylığını ilk kutlayanlardan biri, Suriye'deki Kürt partilerden PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim oldu. Müslim twitter hesabından "Demirtaş'ın adaylığı Türkiye Halklarına, demokrasi için mücadele eden güçlere kutlu olsun." tweetini paylaştı.

"Görevden kaçmam" demişti

Selahattin Demirtaş, geçen hafta Habertürk televizyonunda aday olacağının güçlü sinyallerini vermiş, "Görevden kaçmam. Benim açımdan bir adaylık tartışması olmaz" demişti.

En genç cumhurbaşkanı adayı, 41 yaşındaki Selahattin Demirtaş, Kürt meselesinin Türkiye gündeminin en önemli maddesi haline geldiği bir dönemde partinin başına geçti. Hem çözüm sürecinin en çatışmalı döneminde hem de diyalog aşamasında önemli siyasi aktörlerden biri oldu.

PKK'nın İmralı Cezaevi'ndeki lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerde de bulundu.

Demirtaş, Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) Eş Genel Başkanlığı sırasında öne çıktı. BDP'nin ardından, Abdullah Öcalan'ın Türkiyelileşme projesi olarak kurulan Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP) de Eş Genel Başkanlığa seçildi.

Gözler AKP'nin adayında

Köşk yarışında şimdi iktidardaki AK Parti'nin adayını ilan etmesi bekleniyor. AKP de adayını salı günü ATO Kongre Merkezi'nde açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ile pazar akşamı "son istişare" için bir araya gelmeden önce aday olmayacağını duyurmuştu.

Ana muhalefet partisi CHP, 16 Haziran'da MHP'ye cumhurbaşkanı adayı olarak eski İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini sunmuş, MHP de bu öneriyi kabul etmişti. İki parti, İhsanoğlu'nu aday gösterdiklerine dair önergelerini pazar günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e teslim etmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak. İlk turda cumhurbaşkanı belirlenemezse ikinci tur seçimler 24 Ağustos'ta.

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT