1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Hatemi İran Seçimlerinde Aday Olacak mı?
Hatemi İran Seçimlerinde Aday Olacak mı?

Hatemi İran Seçimlerinde Aday Olacak mı?

İran’da bu yaz yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hatemi’nin aday olmasına yönelik beklentiler artıyor.

21 Mart 2013 Perşembe 19:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Muhalif web sitelerinden biri olan Ceras’ta 8 Mart’ta Muhammed Rıza Celaypur imzalı bir yazıda “Hatemi’nin Adaylığının Gerekliliğinin 40 Nedeni” başlığıyla yayınlanan yazı büyük yankı yaptı.

Yazıda Hatemi’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin halen ev hapsinde tutulan Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi’nin tutukluluk hallerinin sona erdirebileceğini ve ayrıca İran’ın giderek daha kötü hale gelen yaptırımlar ve ekonomik sorunlarının çözümünü kolaylaştırabileceği dile getiriliyor.

Bu yaz seçilecek cumhurbaşkanının İran İslam Cumhuriyeti’nin son cumhurbaşkanı olma ihtimali de var. Bilindiği üzere Hamaney başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçilmesini önermişti. Analistler parlamenter sisteme geçilecek olursa Rehberlik kurumunun yönetim üzerindeki ağırlığının daha da büyüyeceğini düşünüyorlar.

Geçtiğimiz hafta Tahran Üniversitesinde bir konuşma yapan eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi seçimlerle ilgili bir dizi hususu vurgulamış ve hükümetin halk tarafından belirlenmesi gerektiğini ve halkın da baskı ve korkudan azade bir biçimde iradesini ortaya koymasının şart olduğunu vurgulamıştı.

Reformcuların Hatemi’yi ortak adayları olarak belirledikleri iddialarına rağmen bu konuyla ilgili henüz netleşmiş bir durum yok.

Öte yandan 6 Mart’ta İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi “fitne kampıyla bağlantılı bir kişi”nin BBC ve Amerikanın Sesi ile bağlantısından söz etmişti. Her ne kadar Muslihi açıkça Hatemi’nin ismini zikretmemiş olsa da kast edilenin o olduğu herkesçe biliniyor. İran devlet medyası 2009 seçimlerinde yaşanan olaylara referansla muhaliflerin başlattığı Yeşil Hareketi fitnecilikle suçluyor.

Kaynak: Monitor

 

HABERE YORUM KAT