1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Hasina Diktası Yargısından Eski Bangladeş Başbakanı'na 5 Yıl Hapis Cezası
Hasina Diktası Yargısından Eski Bangladeş Başbakanı'na 5 Yıl Hapis Cezası

Hasina Diktası Yargısından Eski Bangladeş Başbakanı'na 5 Yıl Hapis Cezası

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın rakibi Halide Ziya yolsuzluk iddiaları sebebiyle hapse mahkum edildi. Ülkede olası gösteriler için polis teyakkuzda.

08 Şubat 2018 Perşembe 13:56A+A-

Bangladeş'in eski başbakanlarından Begüm Halide Ziya, yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapse mahkum edildi.

Yerel mahkeme, Ziya'yı, yetimlere yönelik hizmet veren yardım kuruluşunun bütçesindeki 248 bin dolarlık parayı zimmetine geçirmekten suçlu buldu.

Mahkeme Ziya'ya 5 yıl hapis cezası verdi.

Aynı davadan yargılanan Ziya'nın oğlu Tarık Rahman ve diğer dört kişi de suça ortaklıktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın ardından ülkede Ziya taraftarlarının sokağa çıkma olasılığına karşı güvenlik önlemleri arttırıldı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın rakibi Ziya, hapis cezası nedeniyle aralık ayındaki genel seçimlere katılamayacak.

Bangladeş'te 2001-2006 döneminde başbakanlık yapan Halide Ziya, Dakka'da parlamento kompleksi içinde inşa edilen özel bir hapishanede tutuklu bulunmuştu.

Bangladeş Milliyetçi Partisi üst düzey görevde bulunan Ziya'nın büyük oğlu Tarık Rahman da rüşvet suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ziya'nın baş rakibi eski başbakanlardan Şeyh Hasina da temmuzda rüşvet suçlamalarıyla hapsedilmişti.

Ülkenin kuruluş yıllarına uzanan tarihi geçmişine ait sayfaları siyasi çıkar amacıyla yeniden açan Şeyh Hasina, Cemaat-i İslami Partisi’ni yasaklamış ve partinin önde gelen çoğu liderini idamla yargılamıştı. Hasina diktasına bağlı Bangladeş yargısı binlerce Cemaat-i İslami üyesini cezaevlerine tıktı ve “bağımsızlık” sürecinde “Pakistan ordusuyla işbirliği” yaptıkları iddiasıyla cemaatin ileri gelenlerinin çoğu hakkında idam kararı aldı. Bangladeş’te şuana kadar 5 Cemaat-i İslami liderinin idam kararı infaz edilirken hukuksuz yargılamalar sonucunda henüz infaz edilmeyen idam hükümleri de bulunmakta. “İhanet-i vatan” suçlamasıyla yargılananlar arasında bugün hakkında 5 yıl hapis cezası verilen Halide Ziya’nın partisi Bangladeş Milliyetçi Parti üyesi milletvekilleri de var.

HABERE YORUM KAT