1. HABERLER

  2. HABER

  3. Halkbank, İran İçin Aracılığa Devam Edecek
Halkbank, İran İçin Aracılığa Devam Edecek

Halkbank, İran İçin Aracılığa Devam Edecek

Başbakan Yardımcısı Babacan, Halkbank'ın İran için aracılık yapmaya devam edeceğini açıkladı.

08 Ocak 2014 Çarşamba 17:23A+A-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Halkbank'ın İran'dan alınan petrol ve doğalgaz ödemelerine aracılık etmeye devam edeceğini söyledi.

Türkiye halen İran'dan petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılarken, yıllık 10 milyar metreküplük doğalgaz kontratı kapsamında gaz almaya devam ediyor. Türkiye'nin 2013'te yıllık doğalgaz tüketimi 47 milyar metreküp düzeyindeydi.

BloombergHT TV'nin canlı yayında sorularını cevaplayan Babacan, Halkbank'ın Türkiye'nin İran'a petrol ve gaz bedellerinin ödenmesine aracılık eden bir banka olduğunu belirterek, "İran devletinin Halkbank nezdinde hesapları var, biz petrol ve gazın parasını bu hesaplara yatırıyoruz. Bu hesaplara yattıktan sonra o para trafiğinin yönetimi tamamen İran'ın elinde, çünkü onların parası. Tamamen İran'dan gelen mesajlarla yönetiliyor. Halkbank bundan sonra bu görevine devam edecek" dedi.

Öte yandan, Kuzey Irak ile yapılan petrol anlaşması kapsamında alınan petrol bedellerinin hangi bankaya yatacağı ve nasıl izleneceği konusunda da görüşmeler yapıldığını kaydeden Babacan, "Bunun sonucunda bizim ısrarımız bunun tamamen Halkbank üzerinden yapılması. Karşı tarafta birkaç gün farklı fikirler doğru ama biz buraya yatıracağız diyoruz. Biz parayı buraya yatırırız, artık onu kim ne yapar, paranın kontrolü onlara ait" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrol, doğalgaz aramalarının yanı sıra bu kaynakları uluslararası pazarlara ulaştıracak olan boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmeler geçen yıl Kasım ayı sonunda Ankara'da imzalandı.

 

HABERE YORUM KAT