1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'te Şiddetli Çatışmalar ve Direniş Sürüyor
Halepte Şiddetli Çatışmalar ve Direniş Sürüyor

Halep'te Şiddetli Çatışmalar ve Direniş Sürüyor

Yoğun çatışmaların yaşandığı Halep’te direnişçiler, Baas ordusuna karşı vur kaç taktiği ile ağır kayıplar verdiriyor.

11 Ağustos 2012 Cumartesi 00:16A+A-

Yoğun çatışmaların yaşandığı Halep’te direnişçiler, Baas ordusuna karşı vur kaç taktiği ile ağır kayıplar verdiriyor. Selahaddin semtindeki çatışmalar hakkında bilgi veren yerel aktivistlerden Mecid Abdunnur, bu bölgenin geniş bir alan olduğuna dikkati çekerek, "Ne Özgür Suriye Ordusu ne de Baas ordusu buraya tam anlamıyla hakim" dedi.

Selahaddin'de dünkü çatışmalarda Özgür Suriye Ordusu'nun 100'e yakın Esed askeri öldürdüğünü belirten Abdunnur, Suriye yönetiminin ele geçiremediği yerleri savaş uçakları ve helikopterlerle bombaladığını bildirdi. Savaş uçaklarının Selahaddin'deki 15. Sokak'ı bombalaması sonucu yüksek katlı birçok binanın enkaza dönüştüğünü ifade eden Abdunnur, Özgür Suriye Ordusu'nun Bab Hadid kapısında konuşlandırılan 10 tanktan 3'ünü de vur kaç taktiğiyle imha ettiğini belirtti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinin Selahaddin semtinde, Suriye yönetimi güçleriyle Özgür Suriye Ordusu mensupları arasındaki şiddetli çatışmaların sürdüğü bildiriliyor. Selahaddin'deki yerel kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu'nun direnişinin sürdüğünü ancak vur kaç taktiği gereği bazı noktalardan çekilmelerin söz konusu olduğunu belirtiyor.

Salahaddin semtindeki çatışmalar hakkında bilgi veren yerel aktivistlerden Mecid Abdunnur, bu bölgenin geniş bir alan olduğuna dikkati çekerek, "Ne Özgür Suriye Ordusu ne de Suriye ordusu buraya tam anlamıyla hakim" dedi.

Suriye nizami ordusunun Selahaddin'de kontrolü tamamen ele geçirdiği yönündeki haberleri yalanlayan Abdunnur, bazı Batı haber ajanslarının olaylarla ilgili dezenformasyon yaptığını ileri sürdü. ÖSO'nun vur kaç taktiği uyguladığını ve taktik gereği bazı noktalardan yer yer geri çekildiğini anlatan Abdunnur, "Özgür Suriye Ordusu semtteki hava taarruz hattını kırmak için nizami orduya bazı yerleri bırakarak sonra onları tuzağa düşürüyor. Bu sayede çok sayıda tank ve askeri araç imha edildi" dedi.

Selahaddin'de dünkü çatışmalarda ÖSO'nun 100'e yakın asker öldürdüğünü anlatan Abdunnur, Suriye yönetiminin ele geçiremediği yerleri savaş uçakları ve helikopterlerle bombaladığını bildirdi. Savaş uçaklarının Selahaddin'deki 15. Sokak'ı bombalaması sonucu yüksek katlı birçok binanın enkaza dönüştüğünü ifade eden Abdunnur, ÖSO'nun Bab Hadid kapısında konuşlandırılan 10 tanktan 3'ünü de vur kaç taktiğiyle imha ettiğini belirtti.

"Selahaddin rejimin eline geçmiş olsaydı, devlet televizyonları her gün bölgeden canlı bağlantı yapardı" diyen Abdunnur, kentte birçok bölgenin zaman zaman taraflar arasında el değiştirdiğini, halkın bazı semtleri tamamıyla terk ettiğini ve halkın güvenli bölgelere kaçtığını vurguladı.

Özgür Suriye Ordusu'ndan Suriye ordusunun iletişimine darbe: 25 ölü

Bu arada Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Tevhid Sancağı Tugayı askerleri, Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in Tel Şagiyb bölgesinde bulunan Suriye ordusunu internet üzerinden koordinasyonunu sağlayan iletişim komandolarının merkezine saldırı düzenledi. Suriye askeri birimine gerçekleştirilen geniş çaplı baskında 25 asker hayatını kaybetti. Tevhid Sancağı Birliği komutanlarından Ebu Hamza yaptığı açıklamada, iletişim komandoları ile aralarında 24 saat süren çatışma sonrası 25 askerin öldüğünü ve binada kontrolün kendilerine geçtiğini ifade etti. Ebu Hamza, "Bu birliğin Suriye savaş uçaklarına vuracakları yerler için koordinasyon sağladığını öğrendik. Zaten çatışma esnasında bölge hemen bombalandı. Biz elektronik iletişim araçlarından dört tanesini imha ettik" dedi. Baskından sonra komuta merkezine giren AA muhabiri, çatışma alanında iletişim komandolarının imha edilen sistemlerini görüntülemeyi başardı.

Halep Kalesi bombalanıyor

Öte yandan Halep Kalesi'nin Esed güçleri tarafından bombalandığı ve tarihi kalenin hasar gördüğü iddia edildi. Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) yapılan açıklamaya göre, Esed güçleri tarafından düzenlenen saldırıda, kale kapısının tam önüne düşen top mermileri kalenin adının yazılı olduğu mermer levhanın kırılmasına sebep oldu. Halep Kalesi'ne yapılan saldırıyı tüm insanlığa yapılan saldırı olarak değerlendiren SUK, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden(UNESCO) dünya mirası listesine alınmış bu tarihi eserin korunması için harekete geçmesini istedi.

ÖSO askerleri Halep'te bir yandan ''Şebbiha'' ile savaşırken diğer yandan asayişi sağlamaya çalışıyor.

Suriye'de muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı askerler bir yandan Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı ''Şebbiha'' güçleri ile savaşırken, diğer yandan Halep'te asayişi sağlamaya çalışıyor. Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep'te ÖSO ile ''hayalet savaşçı'' adı verilen Şebbihaların çatışması sürüyor. Hava ve top saldırılarının aralıksız sürdüğü kentte ÖSO askerleri, çatışmaların ortasında kentteki otorite boşluğu nedeniyle yaşanan asayiş olaylarına da müdahale etmek zorunda kalıyor. Hırsızlık ve adam yaralama gibi adi suçlara karışan suçluları yakalayan askerler, zanlıları kendi karargahlarda kurdukları hapishanelere atıyor. Kendilerine gelen ihbarları da değerlendiren askerler, zaman zaman suçluların bulunduğu evlere baskınlar düzenliyor. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT