1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Güvenli Bölge Olsaydı Kilis Vurulmazdı”
“Güvenli Bölge Olsaydı Kilis Vurulmazdı”

“Güvenli Bölge Olsaydı Kilis Vurulmazdı”

Muhalif General Zahir Sakit, Türkiye’nin 2 yıldır önerdiği “güvenli bölge” projesinin hayata geçirilmesi durumunda, Suriyelilerin ve Türkiye’deki şehirlerin IŞİD ve PYD gibi örgütlerin saldırılarına maruz kalmayacağını söyledi.

10 Mayıs 2016 Salı 06:32A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Türkiye'nin uzun zamandır Suriye sınırında oluşturulmasını istediği “güvenli bölge”, Suriye'de artan hava saldırıları ve Kilis'e hemen her gün düşen roket mermileriyle daha da önem kazandı. Hem Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde “güvenli” bir şekilde yaşamalarını, hem de Türkiye sınırının daha “güvenli” hâle gelmesini sağlayacak bölge sayesinde Suriye'de çözüm için yeni adımlar da atılabilecek.

“Güvenli Bölge Hayata Geçse Türkiye Saldırılara Maruz Kalmaz”

Türkiye'nin bu önerisini destekleyen muhalif grupların komutanlarından Zahir Sakit, özellikle IŞİD ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin işgali altındaki yerlerde kurulması beklenen “güvenli bölge”nin hayata geçmesi durumunda, Suriye halkının ve Türkiye'deki yerleşim birimlerinin saldırılara maruz kalmayacağını söyledi.

Sakit ayrıca “Güvenli bölgeye karşı direnenler ile Kilis'i bombalatan odaklar aynı mihraklardır.” dedi.

“Diğer Bölgelere Model Olacaktı”

Şu ana kadar “güvenli bölge” projesi hayata geçirilmiş olsaydı, yüz binlerce mültecinin kendi ülkesinde yaşama şansı bulacağını ve bölgenin IŞİD ve PKK/PYD gibi örgütlerin hareket alanı olmaktan çıkacağını vurgulayan General Sakit, “Güvenli bölge Suriye'nin geleceği için taslak bir proje işlevi görecekti. Benzer modeller Suriye'nin güneyinde, doğusunda ve batısında da uygulanarak halkın daha büyük zarar görmesinin önüne geçilebilirdi. Önümüzdeki süreçte Türkiye mayınlı alana müdahale ederek hem kendi güvenliği hem de bugüne kadar kararlılıkla sahip çıktığı Suriyeli mazlum halkın huzuru adına girişimde bulunacaktır diye ümit ediyoruz.” dedi.

“Hassasiyet Gösterilenin Kürtler Olmadığını Biliyoruz”

İran, Rusya ve Batılı ülkelerin yalnızca PYD'nin geleceği konusunda hassasiyet gösterdiklerini söyleyen General Sakit şöyle devam etti:

“Oysa 20 milyon Suriyeli kimsenin umurunda değil. Burada hassasiyet gösterilenin Kürtler olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu güçlerin uzun vadede planları tüm Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek ve Suriye'den sonra Türkiye'yi de ciddi şekilde karıştırmak. Sınırda IŞİD ve PYD üzerinden amaçlanan budur.”.

“Türkiye Müsâde Etmez”

“Uluslararası toplumun, PYD üzerinden dizayn etmek istediği Halep'in kuzeyindeki tuzağı Türkiye gördü. Her ne pahasına olursa olsun bu kirli plana karşı çıkacaktır.” diyen muhalif komutan Zahir Sakit, “Suriyelilerin umudu, Türkiye'nin bu konudaki sağlam duruşudur. Her ne pahasına olursa olsun, Türkiye hedeflenen PYD devletine izin vermeyecektir. PYD'nin geleceği için milyonlarca Türkmen, Arap ve Kürt'ün vatansız kalmasına göz yumdular.” diye konuştu.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT