Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, barışı koruma operasyonlarının yürütülme biçiminin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunarak, BM Güvenlik Konseyi'nin birlik içinde hareket etmesi, tutarlı siyasi destek sağlanması ve operasyonlar için yeterli kaynak ile gerekli kapasitenin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Guterres, cumartesi günü BM Güvenlik Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, barış anlaşmalarının giderek daha nadir ve kırılgan hale geldiğini belirtti. Barışı koruma misyonlarının ise saldırılar, sivillerin hedef alınması, insansız hava araçlarının ve yapay zekânın kullanılması gibi giderek artan tehditlerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
BM Genel Sekreteri, tüm bunların yanı sıra barışı koruma operasyonlarının bütçe ve personel bakımından da daralmayla karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Guterres, barışı koruma operasyonlarının başarılı olabilmesi için sahadaki koşulların gerçekçi biçimde değerlendirilmesi, liderliğin güçlendirilmesi ve kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca BM barış gücü personeline verilen desteğin yenilenmesi ve halkların BM'ye duyduğu güvenin korunması gerektiğini vurguladı.
Guterres: Aşırı sağ, oluşan boşluktan yararlanıyor
Guterres, sağ popülizmin yükselişinin nedenlerinden birinin demokratik partilerin sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kalması olduğunu belirtti.
Alman medya kuruluşu Deutschland'a verdiği röportajda da insanların endişelerinin son dönemde “köklü biçimde değiştiğini” belirten Guterres, toplumların mevcut düzenin devam etmesinden büyük ölçüde yorulduğunu söyledi.
Guterres, geleneksel demokratik güçlerin yeni döneme uyum sağlamakta ve insanların endişeleri söz konusu olduğunda onlara etkili biçimde ulaşmakta zorlandığını ifade etti.
Bu durumun aşırı sağ güçlerin yararlandığı bir boşluk oluşturduğunu belirten Guterres, aşırı sağın yükselişinin arkasında ekonomik sorunlar, güvenlik endişeleri ve makul bir göç politikası oluşturmadaki güçlükler gibi nesnel nedenlerin de bulunduğunu söyledi.
Guterres, bu sorunların zaman zaman aşırı sağın lehine kullanılabilecek gerekçeler oluşturduğunu kaydetti.
Guterres'in açıklamaları, popülist sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin Saksonya eyalet parlamentosu seçimlerinde elde ettiği sonucun ardından geldi. Almanya'nın Anayasayı Koruma Federal Dairesi'nin eyalet teşkilatı, Saksonya'daki AfD'yi kesin olarak aşırı sağcı bir oluşum olarak sınıflandırıyor.
