Washington, Yemen'de doğrudan saldırı yerine Suudi Arabistan'a istihbarat desteği verecek

Washington, Yemen'de doğrudan saldırı yerine Suudi Arabistan'a istihbarat desteği verecek

ABD'nin, Suudi Arabistan'a destek vermesine rağmen Yemen Silahlı Kuvvetleri mevzilerine doğrudan saldırı düzenlemeyeceği bildirildi. Washington'un bunun yerine Riyad'a istihbarat ve hedefleme desteğini artırdığı aktarılırken, Suudi Arabistan'ın da Umman üzerinden Sana yönetimiyle iki haftalık ateşkes için dolaylı temas aradığı belirtildi.

ABD yönetiminin, Suudi Arabistan'a destek amacıyla Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin (Yemen Armed Forces - YAF) mevzilerine doğrudan “saldırı operasyonları” düzenlemeyi planlamadığı bildirildi. CNN'in pazar günü ismini açıklamadığı bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre Washington, Riyad'a istihbarat desteğini genişletirken doğrudan saldırılara katılmaktan kaçınacak.

ABD'li yetkili CNN'e, “Saldırı operasyonu yok” dedi.

Bu tutum, Suudi Arabistan ile Yemen Silahlı Kuvvetleri arasında sınır ötesi çatışmaların ve karşılıklı ateşin yeniden arttığı bir dönemde gündeme geldi. Riyad'ın aynı zamanda Sana yönetimiyle anlaşmaya varmak amacıyla dolaylı iletişim kanalları aradığı bildiriliyor.

Washington askeri müdahalesine sınır koyuyor

CNN'e göre ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Yemen Silahlı Kuvvetleri mevzilerine yönelik doğrudan saldırılara katılmasının Washington açısından kırmızı çizgi olduğunu açıkça ortaya koydu.

Ağ tarafından aktarılan ikinci bir ABD'li yetkili ise Washington'un, Suudi Arabistan'ın Yemen Silahlı Kuvvetleri'ne karşı doğrudan ABD saldırılarına ihtiyaç duymadan gerekli desteği aldığını düşündüğünü söyledi.

Yetkili, Washington ile Riyad arasındaki istihbarat paylaşımının genişletildiğini ve hedefleme bilgilerinin karşılıklı olarak paylaşılmaya başlandığını belirtti.

Buna göre ABD, Suudi Arabistan'a askeri istihbarat ve hedefleme desteği sağlayabilecek ancak Yemen Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik doğrudan saldırılara katılmayacak.

Suudi Arabistan dolaylı kanallar arıyor

ABD'nin bildirilen tutumu, Suudi Arabistan'ın çatışmayı siyasi yollarla yatıştırmaya yönelik girişimlerde bulunduğu bir döneme denk geliyor.

Al Mayadeen'e perşembe günü konuşan üst düzey bir kaynak, Riyad'ın Umman'dan Yemen Silahlı Kuvvetleri ile temas kurarak iki haftalık ateşkes önerisini iletmesini istediğini söyledi.

Kaynağa göre ateşkes döneminde Yemen'deki insani meselelerin çözümüne yönelik görüşmeler yapılması ve insani durum konusunda bir anlaşmanın ateşkes sürecinde ilan edilmesi planlanıyor.

Girişimler, Suudi Arabistan ile Ensarullah arasındaki çatışmaların ve sınır ötesi ateşin temmuz ortasında yeniden başlamasının ardından geldi. Öncesinde diplomatik girişimler çatışmayı kontrol altına almaya çalışıyordu.

Sana yönetiminin talepleri

Çatışmalar yeniden başlamadan önce Sana yönetimi, Riyad'dan savaşla bağlantılı bazı uzun süredir devam eden taleplerini ele almasını istemişti.

Bu talepler arasında esir takası, kuzey Yemen'deki havalimanlarına yönelik kısıtlamaların kaldırılması ve 12 yıllık savaş boyunca çeşitli bölgelerde altyapı ile sivil nüfusa verilen zararların tazmin edilmesi bulunuyor.

Söz konusu talepler, Suudi-Yemen savaşının merkezinde yer alan daha geniş sorunları kapsıyor. Bunlar arasında abluka, sivillere ve altyapıya verilen zararlar ile esirlerin durumu öne çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir