1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Ghada Najibe Serbest Bırakılsın!
Ghada Najibe Serbest Bırakılsın!

Ghada Najibe Serbest Bırakılsın!

Tam 3 haftadır Geri Gönderme Merkezinde tutulan Mısırlı muhalif hukukçu hanım Ghada Najibe Sisi yönetimine iade tehdidi ile karşı karşıya!

24 Ekim 2023 Salı 14:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye Göç İdaresinin son dönemde yoğunlaşan icraatları yüzünden kendisine sığınmış insanlar için giderek daha az güvenilir bir ülke profili çiziyor. Türkiye’ye sığınmış Mısırlı bir kadın hukukçunun darbe şartlarının hüküm sürdüğü Mısır’a iade edilme riski ile yüzyüze gelmesi bu duruma işaret eden örneklerden sadece biri.

Tam adı Ghada Mohamed Najıbe Shıkh Jamıl Sabouny olan Mısırlı sığınmacı 8 senedir Türkiye'de ailesiyle yaşamaktadır. Ghada Hanım bir hukukçudur, uzun yıllardır insan hakları alanında çalışmıştır. Evli ve dört çocuk annesidir. Eşi Hesham Abdallah ise tanınmış bir sanatçıdır. Mısır'da yaşanan askeri darbeye ve darbe sırasında yaşanan katliam ve insan hakları ihlallerine karşı tavır içerisinde olmuş ve bu konuda görüşlerini açıkça beyan etmiş olan Ghada ciddi bir baskıya maruz kalmış ve Türkiye'ye sığınmak zorunda kalmıştır.

Ghada, esasen hukukçu ve insan hakları savunucusu olarak yapmış olduğu çalışmalar ile, Mısır’da askeri darbe rejiminin zulmü ve işkencelerinin en önemli sorumlularından biri olan Mısır istihbaratından bir şahsı deşifre etmiş ve bu sebeple hedef haline gelmiştir. Mısır hükümetinin su haklarını satmasına ilişkin de ayrıca bir dava açmıştır. Öte yandan sistematik insan hakları ihlallerine ve bu ihlalleri gerçekleştirenlere karşı da çalışmalar yapmıştır.

Bu nedenlerle de darbeci Sisi rejiminin tehditlerine maruz kalmış ve açıkça hedef ilan edilmiştir. Kendisinin ve ailesinin yaşam hakkını koruyabilmek için Türkiye’ye sığınmış olan ve uzun dönem ikamet iznine sahip olan ve eşi ve çocuklarıyla İstanbul’da ikamet eden Ghada Najibe ve ailesinin Türkiye’de bulunuş süreci tamamen kanunlara uygun şekildedir.

Hal böyleyken, bundan tam 3 hafta önce, Ghada 2 Ekim Pazartesi günü saat 16:00’da evine gelen iki erkek bir kadın ve sivil giyimli ve kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından Başakşehir Polis Merkezi’ne götürülmüştür. Başakşehir Polis Merkezi’nde Ghada herhangi bir somut suçla suçlanmamış ama aynı gece Malatya Geri Gönderme Merkezi’ne nakledilmiştir.

Malatya GGM tamamı erkeklerin olduğu bir geri gönderme merkezidir. Ghada Najibe burada bir odaya konulmuştur. Bu odanın kapısı kilitli olmadığı için orada tutulan başka bir yabancı erkek odasına girmiştir. Ghada bu duruma büyük tepki göstermiştir. Ertesi sabah erkeklerle aynı kahvaltı sırasına girmesi istenmiş, yattığı odası kamera ile izlenmiştir. Tüm bunlara itiraz etmiş ve bu sebeple büyük gerginlik yaşanmıştır. Ancak Ghada burada tutulmaya devam etmiştir.

5 Ekim tarihinde ailesi ve İstanbul’dan avukatları Malatya’ya gitmiş ve burada Malatya Valiliğine ve Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunmuştur. Aynı gece saat 23’de Malatya’da Jandarma tarafından alınarak Erzurum il sınırında gece yarısı Erzurum Jandarmasına ve oradan da Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edilmiştir. Ghada, yapılan görüşmede Erzurum Aşkale GGM koşullarının çok kötü, içerisinde farelerin olduğu bir ortam olduğunu kadın ve çocukların çok korktuğunu, sağlıklı beslenme imkanının olmadığını beyan etmektedir. Ghada Najibe hakkında 04.10.2023 tarihinde Malatya Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından kanuna/hukuka aykırı olarak sınır dışı etme kararı ve idari gözetim kararı alınmıştır. Malatya'dan Erzurum'a sevk edilen Ghada hakkında Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğünce idari gözetim kararının devamına karar verilmiştir.

Malatya İl Göç İdaresinin verdiği sınır dışı etme kararına Malatya İdare Mahkemesi’nde 11.10.2023 tarihinde dava açılmıştır. Malatya İl Göç İdaresinin ilk ve Erzurum İl Göç İdaresinin devamla verdiği hukuka aykırı İdari Gözetim Kararına karşı da Erzurum Sulh Ceza Mahkemesi’ne 11.10.2023 tarihinde itiraz edilmiştir.

Ne yazık ki tam 3 haftadır Ghada Mohamed Najıbe Shıkh Jamıl Sabouny hiçbir suç işlememiş olmasına rağmen hukuka aykırı olarak hakkında verilen idari gözetim kararıyla mağdur edilmektedir. Muhalif kimliğinden ötürü Mısır yönetimine iade edilme tehdidi ise açık bir insan hakkı ihlali, tam manasıyla bir zulümdür.

HABERE YORUM KAT