1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gezi Ruhlu Kobani Sabotajı: 18 Ölü (FOTO)
Gezi Ruhlu Kobani Sabotajı: 18 Ölü (FOTO)

Gezi Ruhlu Kobani Sabotajı: 18 Ölü (FOTO)

Kobani'yi bahane eden saldırganlar, Türkiye'nin birçok noktasını savaş alanına çevirdi. Kamu mallarına zarar veren çeteler, ATM'leri kullanılmaz hale getirip, bankaların camlarını kırdı. 5 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

08 Ekim 2014 Çarşamba 12:31A+A-

Kobani'yi bahane eden provokatörler önceki gece ve dün Türkiye'nin birçok noktasını savaş alanına çevirdi. HDP ve Gezi olaylarını organize eden çevreler ulusalcıları sosyal medyada organize edip, sokağa döktü. CHP'nin gençlik örgütleri de 'Kobani için sokağa çıkın' çağrısı yaptı. Kürt vatandaşların üzerinden yeni bir kalkışmanın kurgulandığı olaylarda AK Parti binaları kamu kurum kuruluşları, banka ATM'leri, araçlar, okullar ve pek çok özel mülke zarar verildi. Mustazaflar Cemiyeti ve HÜDAPAR ile uzantılı sivil toplum kuruluşların Doğu ve Güneydoğu'daki binaları saldırıya uğradı. Maddi kaybın büyük olduğu gösterilerde bilançoyu can kayıpları daha da ağırlaştırdı.

HÜDAPAR BİNALARI VE STK'LAR ATEŞE VERİLDİ

Diyarbakır'da, PKKli saldırganlar HÜDA PAR'a yakınlığı ile bilinen sivil toplum kuruluşlarına silah ve satırlarla saldırdı. Çatışmaya dönüşen olaylarda 8 kişi şehit oldu. Batman'da ise protestolarda Emrah Demir (23) isimli bir kişi silahla yaralandı. Demir hastanede hayatını kaybetti.

Çıkan olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır'da 10, Mardin'de 3, Siirt'te 2, Batman, Muş ve Van'da da birer olmak üzere toplam 18 kişi hayatını kaybetti.

VALİ PARTİLERİ TOPLADI

2 kişinin öldüğü Siirt'te Vali Mustafa Tutulmaz, vatandaşlara sağduyu çağrısı yaptı. Tutulmaz, AK Parti, HDP, AK Parti ve CHP il başkanlarıyla toplantı yaparak olayların son bulunmasını istedi.

REKTÖRLÜK BASILDI

Hakkari'de, Hakkari Üniversitesi Rektörlük binasının camları kırıldı, binanın bazı bölümleri, garaj ve araçlar ateşe verildi. Mersin'de de saldırıya geçen 3 bin kişilik grup, D-400 karayolunu trafiğe kapatarak, sloganlar eşliğinde yürüdü. Tarsus ilçesinde de bazı mahallelerdeki saldırılara polis müdahale etti.

ÇABALAR BEYHUDE

Siyasilerden CHP ve HDP'ye tepki geldi. AK Parti Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, CHP ve HDP'nin halkı sokağa dökme gayretlerini 'Beyhude çabalar' olarak değerlendirdi. Mazıcıoğlu, 'Gezi de boşa çıkaran halk bu dolduruşa gelmez' dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise 'Birileri insanları sokağa döküp siyasi rant elde etmeye çalışıyor. CHP bir taraftan tezkereye hayır diyor bir taraftan da Türkiye 'neden' girmiyor diye insanları sokağa davet ediyor. Bu iki yüzlülüktür' dedi.

Faciadan dönüldü

Beyoğlu Piyalepaşa Bulvarı üzerinde bir benzin istasyonuna çok sayıda molotof atıldı. Benzinlik çalışanları, önceden vanaları kapatıp elektriği kestikleri için faciadan dönüldü.

Dershane alev alev

PKK yandaşları Şırnak'ta bir dershaneyi ateşe verdi. Mobese görüntülerinde 20 kişilik grubun molotof kokteylleriyle dershaneyi ateşe verdiği görüldü. Silopi'da ise yüzleri maskeli şahıslar, özel bir dershaneyi ateşe verdi. Cizre'de de bir market ve bir dershane ateşe verildi.

Ertuğrul Kürkçü benzin döktü

İstanbul'un birçok noktasında çıkan olaylara destek veren HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Gezi olaylarının organizatörlerinden sendika.org'un 'Esenyurt'ta cihatçı çetelere destek veren bir şahsa ait iş yeri tahrip edildi' şeklindeki twitini RT ederek, yakıp yıkma ve yağmalamalara destek verdi.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı uzatıldı

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada da 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan saldırı eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için saat:07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatıldı.

Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağının Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçelerinin de dahil edilerek 9 Ekim Perşembe günü saat 06.00’ya kadar uzatıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir.

Güvenlik, sağlık (112 komuta kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır."

THY Diyarbakır seferini iptal etti

Bu arada, Türk Hava Yolları (THY), Diyarbakır'a yapılması planlanan iki uçuşu karşılıklı iptal etti.

THY Basın Müşavirliği'nden edinilen bilgiye göre, şehirde ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle saat 00.20 ve 07.15'teki İstanbul-Diyarbakır uçuşları yapılamadı.

 

612f070e0659ccecbe5d776c1a270969.jpg.thumb_700.jpg

758x535-(1)-008.jpg

758x535-(2)-006.jpg

758x535-(4)-007.jpg

758x535-(5)-002.jpg

758x535-005.jpg

Yeni Şafak,AA

HABERE YORUM KAT