1. HABERLER

  2. HABER

  3. Filipinler'de Süreç Devam Ediyor
Filipinler'de Süreç Devam Ediyor

Filipinler'de Süreç Devam Ediyor

Filipinler'de MILF'in silah bırakmasının ardından ülke meclisinin temmuzda tatilinin sona ermesiyle gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağı belirtiliyor.

25 Haziran 2015 Perşembe 14:36A+A-

Filipinler’de 40 yıllık çatışmaların ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile ülke yönetimi arasında varılan anlaşmada örgütün silah bırakması ile barış süreci tüm hızıyla ilerliyor. MILF, geçtiğimiz günlerde Filipinler liderinin de katıldığı bir törenle sembolik olarak silah bırakmıştı. Böylece Filipin Hükümeti ve MILF arasındaki barış sürecinde önemli bir adım daha atılmış oldu.

Barış antlaşması kapsamında silahlı grupların çoğunlukta olduğu MILF üyelerinin yüzde 30'unun tasfiye edilmesi planlanıyordu. 2014 yılında Filipinler Meclisi’ne sunulan kanun teklifi “Bangsamoro Temel Yasası”na göre silahlar, Türkiye Büyükelçisi Haydar Berk önderliğindeki bağımsız komisyon tarafından kontrol edilen bir güvenli bölgeye teslim edilecekti.

Bir diğer yüzde 35'inin de Bangsamoro Temel Yasası'nın bir halk oylamasında kabul edilmesiyle birlikte, geri kalanların ise Bangsamoro'da bir seçim yapılmasının ve Bangsamore Hükümeti'nin kurulmasının ardından silah bırakması tasarlanıyor.

Filipinler Devlet Başkanı'nın yanı sıra üst düzey MILF yetkilileri de bu sembolik girişimlerin 2014 Barış Antlaşması dâhilinde olan kanunun meclisten geçmesi için vekilleri teşvik etmeyi umduklarına dair açıklamalar yaptı.

“En Zor Kararlardan Birisi”

MILF adına barış görüşmelerini yürüten heyetin başkanı Muhakir İkbal, bir konuşmasında “Bu, 40 yılı aşkın mücadelemizin tecrübe ettiği en zor kararlardan birisi. İslami Kurtuluş Cephesi olarak her zaman taraflar arasında yazılı bir antlaşmaya varılmasını istediğimizi tüm dünyaya göstermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Filipinler Devlet Başkanı'nın ise konu ile ilgili açıklamasında “Bırakın onların güvenlerine layık olduğumuzu gösterelim.” cümlesi dikkat çekti.

Kanun, geçen hafta meclis tatile girmeden önce 44 polis memurunun silahlı gruplar tarafından katledilmesi üzerine oluşan kamu baskısı sebebiyle meclisten geçememişti. Kanun taslağı müzakerelerinin 27 Temmuz'da meclisin açılması ile yeniden tartışılmaya başlanması bekleniyor.

Sivil Hayata Katılım İçin Bütçeden Pay Ayırıldı

Filipin hükümeti, MILF mensuplarının silahlarını bırakıp sivil hayata katılmaları için bütçeden büyük bir pay ayırmıştı. Barış süreci başkanlık danışmanı Teresita Deles tasfiye olan silahlı gruplara hükümetin geçim desteği, eğitim yardımları, sağlık sigortası gibi destekler sağlayacağını söyledi.

Arabuluculuk komisyonu başkanı Türkiye Büyükelçisi Haydar Berk de barış için atılan adımlardan dolayı iki taraftan övgüyle bahsetti: “Bu tarihî ve son derece kritik barış sürecinin bir parçası olmaktan dolayı Türkiye olarak gurur duyuyoruz. Sadece aramızda bulunanların değil, gelecek nesillerin de sizin güçlü vizyon sahibi yönetiminizi takdirle yad edeceklerini düşünüyorum.” diyen Berk: “Silah bırakma merasiminin sembolik anlamından öte bir anlamı olduğunu, önümüzdeki sürece öncülük edecek bir örnek olacağını tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT