1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Felluce, Hiroşima'dan Daha Beter!
Felluce, Hiroşimadan Daha Beter!

Felluce, Hiroşima'dan Daha Beter!

ABD’nin 2004 yılında fosfor ve diğer zehirli silahlarla bombaladığı Felluce'de bebek ölümleri, kanser ve lösemi oranlarındaki dramatik artışın 1945 yılında atom bombalarının atıldığı Hiroşima ve Nagazaki’den daha fazla olduğu bildirildi.

26 Temmuz 2010 Pazartesi 10:04A+A-

İngiliz The Independent gazetesinin geçtiği habere göre, Irak'ta yapılan yeni bir araştırmanın ortaya çıkardığı şok edici çocuk ölümleri ile kanser oranındaki artışın Felluce'deki savaş hakkında yeni soru işaretlerine neden olduğunu yazdı.

Felluce'deki doktorlar 2005 yılından beri bunaltıcı düzeyde, aralarında iki başlıların da olduğu aşırı derece kusurlu çocuk doğumlarını gündeme getiriyorlar. Doktorlar, Felluce'deki çatışmadan sonra, öncesine göre çok daha fazla kanser oranıyla karşı karşıya olduklarını belirtiyorlardı.

URANYUM KULLANILDI

Iraklı doktorların bu şikayetleri aralarında Ulster Üniversitesi Profesörü Doktor Chris Busby'nin de bulunduğu 11 kişilik bir ekip tarafından Felluce'de yapılan yeni bir araştırmada da destekleniyor. Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilen araştırmada kentte 711 eve gidilerek kanser ve çocuk doğum ve ölüm oranlarına ilişkin detaylı bilgiler toplandı. Araştırma, kente genel kanser oranlarında dört kat, 14 yaş grubu altındakilerde ise 12 kat artış olduğunu gösteriyor. Dr. Chris Busby, kanser ve kusurlu çocuk doğumlarının kesin nedeninin tam olarak bilinmediğini belirtmesine karşın, böyle bir etkinin açığa çıkması için, 2004 yılındaki saldırı ardından çok önemli mutajenik değişime maruz kalınmasını gerektirdiğini söyledi. Busby, bununla ABD'nin 2004 yılındaki Felluce saldırısında kullandığı silahlara dikkat çekiyor. Saldırıda tam olarak ne tür silahların kullanıldığını bilmemesine karşın Dr. Busby, mağdurlarda yol açan genetik zararlar göz önünde bulundurulduğunda çeşitli ölçüde uranyum kullanıldığının anlaşıldığını söyledi.

ABD ordusu, Nisan 2004'te 4 özel güvenlikçinin öldürülmesi ardından Feluce'yi bombaladı. 8 aylık bir bekleyiş ardından ise Felluce Kasım ayında tekrar sadece bir gecede 40'tan fazla 155 mm tipi toplarla bombalandı. ABD ordusu sonradan, saldırı sırasında fosfor ve diğer yeni değişik silahlar kullandıklarını kabul etmişti. Yeni kullanılan silahların bazılarının uranyum içerikli olduğu ortaya çıktı.

Dr. Busby, Malak Hamdan ve Estenar Ariabi tarafından hazırlanan "Irak Feluce'de 2005-2009 arası kanser, çocuk ölümleri ve doğum oranları" başlıklı araştırmanın sonuç bölümünde, kanser ve kusurlu doğum oranlarında keskin bir artışın olduğu doğrulanıyor. Buna göre bebek ölümleri bin üzerinde 80 olarak tespit edildi. Bu oran Ürdün'de bin başına 17, Kuveyt'te ise 9.7 dolayında. Raporda Feluce'de rastlanılan kanser tiplerinin, Hiroşima'daki atom bombasının mağdurlarında görülenlerle benzer olduğuna dikkat çekildi.

LÖSEMİDE 38 KAT ARTIŞ

Araştırmada lösemi oranlarında 38 kat, kadın meme kanserinde 10 kat, yetişkinlerde beyin tümörlerinde ise önemli oranda artış olduğu kaydedildi. Hiroşima'da saldırı sonrası lösemi oranında 17 kat artış olduğunu belirten Dr. Busby, Felluce'de dikkat çekici olan sadece kanser oranında yaygınlığın fazla olması değil, ancak bunun insanları etkileme hızının olduğunu belirtti. Başka bir değişle İnsanlar Felluce'de Hiroşima'dan çok daha fazla ve hızlı şekilde kansere yakalanıyorlar.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici olgu ise erkek ve kız çocuk doğumlarındaki oranda denge bozukluğu.

ÇOCUK DOĞUM ORANLARI DÜŞTÜ

Buna göre, normal bir toplulukta doğum oranları 1050 erkek çocuğa karşı 1000 kız çocuk iken Felluce'de ise 2005'ten bu yana erkek çocuk oranları yüzde 18 düşerek, 850'ye karşı 1000 oldu. Raporda, erkek ve kız çocukları arasındaki doğum oranlarının, erkek çocukların genetik yapılarının kız çocuklardan çok daha fazla etkilendiğini gösterdiği kaydedildi.

ABD ordusu, 2003 yılında işgal ettiği Irak'ta artan tepkiler üzerine 2007 yılından itibaren ağır silah kullanımlarını önemli oranda düşürdü. Ancak bununla beraber Irak'ta sağlık bakım ve koşullarında da düşüş oldu. 2004 yılındaki saldırı ardından yıllarca abluka altında tutulan Felluce, savaşta sivillerin en fazla etkilendiği kent oldu. Savaşın yol açtığı yıkımlar çok yavaş da olsa kentte onarılmaya başlanmasına karşın, saldırı sonucu artan hastalıklarla karşı karşıya kalan siviller her gün çok sıkı güvenlik noktalarını aşarak Bağdat'ta tedavi olmakla boğuşuyorlar.

ANF

HABERE YORUM KAT