1. HABERLER

  2. HABER

  3. ETA, Silah Bırakmaya Hazırlanıyor
ETA, Silah Bırakmaya Hazırlanıyor

ETA, Silah Bırakmaya Hazırlanıyor

Avrupa'nın son silahlı ayrılıkçı örgütü ETA, bir hafta içinde silah bırakarak şiddetten vazgeçtiğini ilan edecek.

18 Ekim 2011 Salı 10:26A+A-

İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığını amaçlayan ETA'dan yapılacak açıklama ile örgütün tasfiye süreci başlayacak. Son 10 yılda giderek zayıflayan örgütün kendisini hemen feshetmesi ise beklenmiyor.

İspanya'nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için 50 yılı aşkın bir süredir mücadele eden ETA'nın, ülkede 20 Kasım'da yapılacak genel seçimler öncesinde silah bırakması bekleniyor. Ayrılıkçı örgütün, İspanya için tarihi bir dönüm noktası olacak açıklamayı bir hafta içinde yapacağı söyleniyor. Avrupa'nın son silahlı ayrılıkçı örgütü olan ETA'nın beklenen açıklamasında ne gibi bir ifade kullanacağı henüz bilinmiyor. Ancak bu açıklamanın örgütün tasfiyesi sürecini başlatması bekleniyor.

ABD ve AB'nin terör örgütleri listesinde bulunan örgüt, Eylül 2010'da kalıcı ateşkes ilan etmiş, ancak daha önce duyurduğu tek taraflı ateşkesleri bozması sebebiyle bu açıklama hükümet tarafından temkinli karşılanmıştı.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre ETA, Bask bölgesindeki San Sebastian kentinde dün gerçekleştirilen 'Uluslararası Barış Konferansı' dolayısıyla dikkatlerin yeniden örgüte çevrildiği bir dönemde şiddeti reddettiğini ilan edecek. Konferansa eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Norveç ve İrlanda başbakanları Gro Harlem Bruntland ve Bertie Ahern ile İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu İRA'nın siyasi kanadı olarak Sinn Fein'in lideri Gerry Adams ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Kuzey İrlanda barış süreci müzakerelerinde kilit rol oynayan danışmanı Jonathan Powell da katıldı. Konferansın sonunda ETA'ya, 'tamamen silahlı mücadeleyi bırak', İspanyol ve Fransız hükümetlerine ise 'diyalog' çağrısında bulunuldu. Konferansta ETA'ya yönelik "Barışı kucaklayın" çağrısının örgüt için "Silah bırakmaya hazırız" açıklaması için zemin hazırlayacağı ifade ediliyor. Örgütün kendisini hemen feshetmesi ise beklenmiyor. Liderlerinin, militanlarına 'barışçı yollarla mücadele' çağrısı yapacağı konuşuluyor.

HALK PARTİSİ MASAYA OTURACAK MI?

Örgütün atacağı tarihi adım, ülkede iktidarın sosyalistlerden anamuhalefetteki muhafazakâr Halk Partisi'ne geçmesine kesin gözüyle bakılan 20 Kasım seçimleri öncesine denk geliyor. Halk Partisi, ETA ile hiçbir şekilde diyaloğa girmeyeceğini açıklasa da partinin 1998'deki ateşkes sırasında iktidardayken örgüt ile masaya oturduğu biliniyor. ETA'nın 1995'te bombalı bir saldırı ile öldürmeye çalıştığı dönemin şahin başbakanı José María Aznar, jest olarak örgüte bağlı bazı mahkûmların, memleketlerine yakın hapishanelere nakledilmesine izin vermişti.

Tam adı 'Bask Yurdu ve Özgürlüğü' anlamına gelen Euskadi Ta Azkatasuna (ETA), İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneyini içine alan bir Bask devleti kurulması talebiyle 1968'de silahlı mücadele başlattı. Örgüt, şu ana kadar 800'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. ETA'nın siyasi kolu Batasuna partisi 2003'te kapatılmıştı.

İspanya'da, Sosyalist Zapatero hükümeti, 2004'te göreve geldikten sonra Bask sorununu çözmek için ETA ile müzakere başlatmış ve örgüt 2006'da ateşkes ilan etmişti. Ancak ETA'nın 9 ay sonra bombalı saldırı yaparak ateşkesi bozmasıyla müzakereler kesilmişti. Son yıllarda Fransa'nın da desteğiyle ETA'nın lider kadrosundaki birçok militanı yakalanmış, örgüt ciddi güç kaybına uğramıştı. İspanya cezaevlerinde yaklaşık 600 ETA üyesi tutuklu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT