1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Eril failliğin ne olduğunu anlayabilmek!?
Eril failliğin ne olduğunu anlayabilmek!?

Eril failliğin ne olduğunu anlayabilmek!?

Kitapları İş Bankası, Can, İletişim, Everest, Doğan gibi tanınmış yayınevlerinden çıkan edebiyatçı Hasan Ali Toptaş kendisine yönelik taciz iddialarını kabul eden bir açıklama yaptı.

09 Aralık 2020 Çarşamba 19:24A+A-

HAKSÖZ HABER

Sosyal medya üzerinden kadınların taciz faili olduğunu iddia ettikleri kişilerin açıklandığı "Mee too" (Ben de) çalışmasına, ‘Leyla’ isimli bir hesabın özellikle 'Gölgesizler' romanı ile tanınan edebiyatçı Hasan Ali Toptaş'ı kastederek yaptığı paylaşım epey gündem oldu. Zira ‘Leyla’ isimli hesaptan yapılan paylaşımdan sonra pek çok kişi daha benzer iddialar barındıran paylaşımlar yaptılar.

Bu yaşananların üstüne açıklama yapan Toptaş, “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor” ifadelerini kullandı. Fark etmeden(!) yaptığını ifade ettiği iddialar arasında taciz mektuplarının da yer alması oldukça ilginç bir durumu ortaya çıkartıyor.

Eril faillik şeklinde anlatılmak istenen şey nedir acaba? Hasan Ali Toptaş edebiyat mı yapıyor? Taciz iddiasında bulunulan ve bunu kabul eden bir kişinin dahi olayı ele alış tarzındaki feminen hava meselenin hangi düzlemden kaynaklandığını da ortaya çıkartmaktadır. Çok ilginçtir ki Toptaş, yaptığını kabul ettiği iğrenç fiilleri hakkındaki açıklamada ‘ahlak’ kavramını bir kere bile kullanmıyor.

Taciz, tecavüz gibi iğrenç fiiller ahlak zaafının göstergesidir. İnsanın yaratılmış bir varlık olduğunu ret eden ve onu kendince yeniden ‘yaratmaya’ çalışan modernleşmenin ön kabulleri, ideolojileriyle ortadan kaldırabilecek bir sorundan bahsetmiyoruz. Çok daha esaslı sorgulamalar yapılması gerekmektedir. Yoksa daha çok insan taciz ve tecavüz gibi iğrençliklerin mağduru olacaktır. Bunun önüne geçmek için öncelikle yapılması gereken sorunu doğru tespit etmektir.

Ahlak sorununu, eril faillik(!) gibi ne olduğu bile belirsiz bir şeye indirgemek sorunu çözmeyecek aksine daha da büyütecektir.

095649839-eoxjo81xuaajf3d.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum