1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ergenekoncular Tazminat Yarışına Girdi
Ergenekoncular Tazminat Yarışına Girdi

Ergenekoncular Tazminat Yarışına Girdi

Balyoz davası sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, tutuklanmasına gerekçe gösterildiğini iddia ettiği bilirkişi raporunu hazırlayan TÜBİTAK heyetine 20 biner TL'lik tazminat davası açtı.

07 Eylül 2010 Salı 01:47A+A-

Ergenekon sanıklarından eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, kendisini serbest bırakmadıkları gerekçesiyle hakimleri Yargıtay'a şikayet etmiş; bunun üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Türk hukuk tarihinde örneği olmayan bir karara imza atmıştı. Daire, Ergenekon ikinci davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın "sorgusunda sorulan 180 sorunun hiçbirinin terör örgütü kurmak ve yönetmekle ilgili olmadığı, buna rağmen tahliyesine karar verilmediği" gerekçesiyle İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan 9 hâkim hakkında bin 500'er TL tazminat ödemelerine karar vermişti. Hukukun gereğini yaptıklarını belirten hakimler, temyize gitmişti.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz tarafından İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, TÜBİTAK'ta görevli araştırmacı Erdem Alparslan, başuzman araştırmacılar Tahsin Türköz ve Dr. Hayrettin Bahşi'den 20 biner TL'lik manevi tazminat talep edildi. Dilekçede Doğan'ın 26 Şubat 2010'da tutuklanmasına CD'ler hakkında aldırılan bilirkişi raporlarının gerekçe gösterildiği belirtildi. Avukatlar dilekçede, "Müvekkilimizin tutuklanmasına ve tutukluluk halinin devamına gerekçe olarak gösterilen başlıca belge bu üç bilirkişi tarafından hazırlanmış olan 19 Şubat 2010 tarihli TÜBİTAK raporudur." denildi.

Bir raporun TÜBİTAK'tan alınmasının doğruluğu için yeterli olduğu ifade edilen dilekçede avukatlar, Balyoz CD'leriyle ilgili raporda yeterli derecede ve ayrıntılı uzman görüşünün yansıtılmadığını ileri sürdü. Bilirkişilerin "CD'lerin bir manipülasyon işleminden geçmiş olabileceği" hususuna raporlarında yer vermeyerek gerçeği sakladıkları ve Doğan'ın özgürlüğünün kısıtlanmasına dayanak olarak gösterilen bir rapor düzenledikleri iddia edildi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT