1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ensarioğlu: “Kemikler JİTEM’in Kurbanlarına Ait!”
Ensarioğlu: “Kemikler JİTEM’in Kurbanlarına Ait!”

Ensarioğlu: “Kemikler JİTEM’in Kurbanlarına Ait!”

Galip Ensarioğlu: "Saraykapı’da bulunan kemikler 90’lı yıllarda JİTEM tarafından öldürülen kurbanlara ait."

16 Ocak 2012 Pazartesi 10:31A+A-

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Saraykapı’daki kazılarda bulunan kemiklerin JİTEM tarafından işkenceyle öldürülen kişilere ait olabileceğini söyledi. Ensarioğlu, “O dönemde insanlar beyaz toros arabalara bindiriliyor, sonra bu bölgede cesetleri bulunuyordu” dedi.

Taraf’a konuşan Ensarioğlu, 1990’lı yıllarda bölgedeki her insan gibi kendisinin de JİTEM’i ve faaliyetlerini bildiğini söyledi. O dönem DYP İl Başkanı olduğunu hatırlatan Ensarioğlu, şöyle konuştu: “O dönem çok pervasızca ve net bir şekilde gündüz işyerinden, akşam evden insanlar alınıyor, götürülüyordu. İl Başkanlığı yaptığım dönemde, kayıp yakınları bize başvuru yaparak, çocuklarının kaybolduklarını söylüyorlardı. ‘Kim götürdü’ diye sorduğumda, ‘krem rengi veya beyaz Renault araca bindirip götürdüler’ dediklerinde, biliyorduk ki bu aracı JİTEM kullanıyordu. Birkaç gün sonra kaybolanların ölüsü bulunuyordu. Bunları çok yaşadık. Şimdi bu Saraykapı’daki kazılarda kemikler ortaya çıktı. Bu bulunan kemikler olsa olsa, işkence sonrası ölüp ellerinde kalanlardır diye düşünüyorum. Zaten öldürdüklerini götürüp bir yere atıyorlardı. Hesap sorulmayacağı bilindiği için, istediklerini infaz edebiliyorlardı, gömme gereği bile duymuyorlardı.”

Bulunan insan kemiklerinin kaç yıllık olduğunun tesbitinin önemli olduğunu vurgulayan Ensarioğlu, söz konusu kemikler 1990 yılı sonrasına aitse, DNA testleri yapılarak kayıp yakınlarına haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Avşar da Saraykapı’ya götürülmüş

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da Saraykapı’daki bu kazıları yakından takip eden isimlerden biri. Buranın halk tarafından İçkale olarak adlandırıldığını hatırlatan Aktar’ın görüşleri ise şöyle: “1994 yılında Diyarbakır’da esnaflık yapan Şerif Avşar kaçırıldı. Avşar’ın kaçırıldığı aracı takip eden ailesi aracın İçkale’ye girdiğini görüyor. İçkale’deki İlçe Jandarma’ya sorduklarında ise orada olmadığı söyleniyor ancak 15 gün sonra Avşar’ın cesedi bulundu. Bence bu soruşturma sadece JİTEM üzerinden yürütülmemeli. O bölge Adliye Sarayı, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ve Saraykapı Cezaevi olarak kullanıldı. Soruşturmanın daha kapsamlı ele alınması gerekir.”

12 aile başvuru yaptı

Öte yandan soruşturma kapsamında kazı çalışmaları sürerken, kayıp yakınlarının Diyarbakır İnsan Hakları Derneği’ne başvuruları devam ediyor. İnsan kemiklerinin bulunmasının ardından İHD’ye yapılan başvuru sayısı 12’ye yükseldi. Aileler, 1990’lı yıllarda gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamadıkları yakınlarının cenazelerinin burada bulunabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT