1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. El-Cezire’den Mısır Yönetimine Kınama
El-Cezire’den Mısır Yönetimine Kınama

El-Cezire’den Mısır Yönetimine Kınama

Mısır’da cunta yönetimince tutuklanan el-Cezire muhabirlerinin sorgulanma görüntülerinin yayınlanması tepki çekti.

03 Şubat 2014 Pazartesi 16:32A+A-

HAKSÖZ-HABER

El-Cezire’nin iki muhabiri Peter Greste ve Muhammed Fehmi, Mısır polisince 29 Aralık tarihinde tutuklanmış ve halen de cezaevinde bulunuyorlar. Gazetecilerin serbest bırakılmasına yönelik tüm çağrıları duymazlıktan gelen cunta söz konusu iki gazetecinin tutuklanma görüntülerini özel bir kanala servis etti.

Mısır’ın et-Tahrir adlı kanalında dün gece yayınlanan görüntülerde bu iki gazetecinin kaldıkları otel odasının basılıp tutuklanma anı yansıtılıyor.

Videoda Peter Greste ve Muhammed Fehmi adlı iki el-Cezire çalışanının otel odasında sorgulanma sahneleri de yer alıyor. Video çekiminde gazetecilerin laptopları, kameraları ve cep telefonları dramatik bir müzik eşliğinde zumlanarak tehlikeli maddeler gibi gösteriliyor.

Tutuklanmalarından önce Mısır’dan pek çok habere imza atmış olan bu iki gazeteci illegal İhvan örgütü yöneticileriyle toplantı yapmakla suçlanıyorlar.   

El-Cezire’nin bir başka çalışanı Abdullah eş-Şami ise Ağustos ayından beri Mısır’da tutuklu bulunmakta.

Bu arada Ağustos ayından beri cunta yönetimini protesto suçlamasıyla tutuklu bulunan İhvan taraftarı 60 kişi bugün cunta yargısı tarafından suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Davalarının düşürülmesi ile serbest kalan 60 kişiyle birlikte aylardır tutuklu bulunan el-Cezire kameramanı Muhammed Bedir de serbest bırakıldı.

mohamed-badr-al-jazeera-muhabiri.jpg

29 Aralık’tan beri haklarında hiçbir suçlama yöneltilmeksin tutuklu bulunan gazeteciler Kahire’nin güneyinde tutuldukları cezaevinden kaleme aldıkları mektupta cezaevi şartlarının çok kötü olduğundan yakınmaktaydılar. Cezaevi idaresinin tutukluların temel haklarını gasp ettiklerinden şikayet edilen mektupta ayrıca avukat ziyaretinin engellendiği ve günde 20 saat hücrelere kapatıldıkları da dile getirilmişti.

El-Cezire Birleşmiş Milletler, uluslararası insan hakları kuruluşları ve medya organlarına Mısır yönetimine baskı yapmaları çağrıda bulunmakta. 

El-Cezire ve BBC'den Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT