1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dokunulmazlıkları Kalkarsa HDP’liler İfadeye Gitmeyecekmiş
Dokunulmazlıkları Kalkarsa HDP’liler İfadeye Gitmeyecekmiş

Dokunulmazlıkları Kalkarsa HDP’liler İfadeye Gitmeyecekmiş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde hiçbir HDP'li milletvekilinin 'kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyeceğini' söyledi.

19 Nisan 2016 Salı 15:26A+A-

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde tek bir arkadaşım kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Yok öyle yağma" dedi.

"Vatandaş 90 km hızla geçince ceza yazılıyor, milletvekili 190 ile geçince yazılmıyor. Çünkü dokunulmazlığı var. Kalksın" ifadeleri kullanan Demirtaş, "Biz dokunulmazlık zırhı arkasına saklanan insanlar değliz. Milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlığı olmasın" dedi.

Milletvekilleri ve MYK üyeleri toplanıyor

HDP dokunulmazlıklarla ilgili kararını grup toplantısının ardından bugün milletvekileri ve MYK üyeleri ile Meclis'te yapacağı toplantıda verecek. Toplantıda, dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme geleceği oturumlarda izlenecek tutum tartışılacak. Dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda HDP'li vekillerin alacağı tavrın da bu toplantıda karara bağlanması bekleniyor. Seçenekler arasında tüm vekillerin istifasının olduğu da öğrenildi.

'Toplumun gazını alıyorlar'

Demirtaş'ın grup toplantısındaki konuşmasından öne çıkan ifadeleri şu şekilde:

"Biz dokunulmazlık zırhı arkasına saklanan milletvekilleri değiliz. Amaç HDP'lileri yargı önüne çıkarıp linç ettirmek. Milletvekili silah taşıdı arabasında diyorlar. İspatlayın bunu, değil bir milletvekili 59 milletvekili istifa edeceğiz. Peki ispatlayamazsanız, hem saraydakine hem stajyerine söylüyorum, istifa edecek misiniz?

Şu an toplumun gazını almak dışında yaptıkları hiç bir şey yok. HDP'li milletvekilleri suç filan işlemiyor. Hakim huzuruna çıkmayı hak edecek bir şey yapmadık."

Kılıçdaroğlu'na: Tuzağı iyi görün

"Özellikle sayın Kılıçdaroğlu'nun şu tuzağı iyi görmesi lazım. Biz dokunulmazlık zırhı istemiyoruz. Ama bu tür ucuz, Anayasa'ya aykırı tekliflerde birleşirseniz, yarın bir gün AKP kaldırdı demeyecekler CHP kaldırdı diyecekler. Tek bir arkadaşım kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek, yok öyle yağma. Böyle siyasi linç ortamlarında bu tür konular sağlıklı tartışılmıyor. Arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Bu konu çok daha sağlıklı tartışılabilirsiniz. Herkesin bir sürü dokunulmazlığı var.

"Kim kimi yargılayacak görelim. Biz öyle gidip tıpış tıpış AKP'nin hukuk komisyonlarında yargılanmayız. Adaletin kestiği parmak acımaz ama burada adalet yok ki. Hepsi için söylemiyorum ama iktidarın baskısı altında hakim, savcı bizlerle ilgili adil karar verebilir mi? Yapılacak oylama HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağı oylaması değil, başkanlığa evet, hayır oylamasıdır."

Taksim'de 1 Mayıs tartışması

Demirtaş, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasının yasaklanmasına da değindi. Demirtaş, "Emek örgütleri ne karar alırsa, HDP olarak arkalarındayız. Ama naçizane önerim, nerede bir alan varsa orayı doldurmamız gerektiği. Taksim’den vazgeçemeyiz ama Taksim’e çıkılamıyorsa, milyonları başka alanlara davet etmeliyiz. Bu, Taksim’den vazgeçmek değildir" diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT