1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dokunulmazlık Yasası Onaylandı
Dokunulmazlık Yasası Onaylandı

Dokunulmazlık Yasası Onaylandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği onayladı.

08 Haziran 2016 Çarşamba 01:10A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"6718 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü  maddesinin  ikinci  fıkrasının  (a)  bendi  uyarınca  yayımlanmak  üzere  Başbakanlığa gönderilmiştir."

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıkmıştı. Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak, bu vekiller yargı önüne çıkacak.

En fazla dosya HDP'liler hakkında

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Mustafa Şentop'un açıklamasına göre, en az 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise,  682'si meclis komisyonunda, 105'i Adalet Bakanlığı'nda olmak üzere 787... Bunların yaklaşık yarısı HDP milletvekillerine ait.  59 milletvekili olan HDP'nin 51 vekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması 408 fezleke hazırlandı.

Hangi suçlamalar var?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili  yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

Terör Suçlarından: 216

Hakaret: 201

Yaralama: 11

Görev suçları: 38

Sahtecilik: 6

Tehdit: 18

Gizliliğin ihlali: 11

Suçu ve suçluyu övmek: 55

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119

Seçim kanununa muhalefet: 11

Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3

İftira: 13

Askerlikten soğutmak:2

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT