1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistan'da Patlama: 15 Ölü
Doğu Türkistan'da Patlama: 15 Ölü

Doğu Türkistan'da Patlama: 15 Ölü

Çin resmi haber ajanşı Şinhua’nın haberine göre Doğu Türkistan Bölgesi'nde düzenlenen bombalı ve bıçaklı saldırıda 15 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

29 Kasım 2014 Cumartesi 13:52A+A-

Şinhua, Çin'in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan Bölgesindeki Şaçı kasabasında pazar yerine bombalı ve bıçaklı saldırı düzenlendiğini belirtti. Cuma günü öğlen saatlerinde gerçekleşen saldırıda 15 kişinin öldüğü bildirildi.

Saldırıyı yapanların pazar yerine getirdikleri bombaları patlattıkları belirtildi. 4 kişi saldırıda hayatını kaybetti, 11 kişi ise güvenlik güçlerince vurularak katledildi.

Polis, olay yerinde çok sayıda yanıcı ve patlayıcı maddenin yanı sıra kesici ve delici alet bulduğunu ileri sürdü.

Olayın sebebi ve yapanların kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Şaçı kasabasında temmuz ayında meydana gelen olaylarda 96 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıları organize ettiği öne sürülen 27 kişiye idam cezası verilmişti.

Olaylarda, faillerin kesici ve yanıcı maddelerle mahalli devlet binaları ve polis karakollarını bastığı ve yoldan geçen araçları hedef aldığı iddia edilmişti.

Pekin yönetimi, son dönemde bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. ‘Bölücü’ olduğu iddia edilen kişilerin gözaltı ve yargılama süreçlerine ilişkin bilgiler ise kamuoyu ile paylaşılmıyor. Verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.

10 milyon Türk yaşıyor

Doğu Türkistan'da 10 milyon Uygur Türk'ü yaşıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i Müslüman Uygurlardan oluşuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2013'teki raporunda Çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı. Ayrıca bölgede uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler "güvenlik gerekçeleri" öne sürüldüğü için çalışma yapamıyor.

HABERE YORUM KAT