1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dersim Belgeleri Bilgisayara Aktarılıyor
Dersim Belgeleri Bilgisayara Aktarılıyor

Dersim Belgeleri Bilgisayara Aktarılıyor

Genelkurmay, Dersim olaylarına ilişkin arşivini dijital ortama aktarıyor. Çalışmaların 2 yıla kadar tamamlanması planlanıyor.

21 Şubat 2012 Salı 09:57A+A-

Genelkurmay Başkanlığı, Dersim olaylarına ilişkin arşivini bilgisayar ortamına aktarıyor. 2 yıla kadar tamamlanması planlanan çalışmalar sonrasında isteyen araştırmacı tüm bilgilere bilgisayar üzerinden ulaşabilecek

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre yıllardır tartışılan Dersim olaylarına ilişkin bilgi ve belgelerin araştırmacıların hizmetine sunulması için Genelkurmay Başkanlığı düğmeye bastı. Dersim katliamına ilişin askeri belgelerin incelemeye açılacağıyla ilgili olarak ilk açıklama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelmişti.

Partisinin 1 Şubat'taki Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, Başbakanlık Arşivleri'nin tüm araştırmacılara açıldığını hatırlatarak, "Genelkurmay Başkanlığımız da çalışmalarına başlamıştır" sözleriyle, o döneme ait askeri belgelerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtmişti.

ARALIK AYINDA BAŞLANDI

Başbakan'ın açıklamasının ardından o hazırlıkları ilk kez Yeni Şafak'la paylaşan Genelkurmay, Dersim olaylarına ilişkin arşiv çalışmalarına Aralık 2011'den itibaren başladıklarını açıkladı. Oluşturulan özel ekibin Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Arşivi'ndeki iki yıl sürecek çalışması, 3 aşamada gerçekleştirilecek.

Çalışmalar kapsamında ilk adım olarak tüm belgeler kataloglandırılacak. Belgelere erişim için 'anahtar kelimeler' ve 'belge içerik özetleri' hazırlanacak. Ekip bir sonraki aşamada ise tarihi nitelikteki belgelere 'bakım ve onarım' çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda hasarlı belgeleri restore edecek uzmanlar, çalışma sonrası belgeyi ilgili kategoriye gönderecek.

Dersim arşivlerinin üçüncü aşamasında ise belgeler bilgisayar ortamına aktarılacak. Belgelerin özetleri hazırlanarak, kutulama, gömlekleme, indeksleme ve dizin hazırlama çalışmaları yapılacak. Böylece bilgisayar ortamında bir iki tık ile istenilen belgeye kolaylıkla ulaşılabilecek. Peki arşivlere kimler girebilecek ve başvurular nasıl yapılacak.

Arşivlerle ilgili esasları düzenleyen 2002/3681 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda belirtilen şartları yerine getiren her araştırmacının arşivlerden yararlanabileceğini açıklayan Genelkurmay Sekreterliği, Dersim olaylarına ilişkin arşiv inceleme taleplerinde farklı bir prosedür uygulanmayacağını açıkladı.

Buna göre ilgili düzenleme gereği araştırma yapmak isteyenlerden müracaat formu ve taahhütname ile nüfus cüzdanı örneği istenecek. Araştırmacılar başvurularını şahsen ya da posta yoluyla da yapabilecek. Yabancı araştırmacılar ise bu başvuruları Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapacak.

 

HABERE YORUM KAT