1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: “İran İle Anlaşmayı Olumlu Değerlendiriyoruz”
Davutoğlu: “İran İle Anlaşmayı Olumlu Değerlendiriyoruz”

Davutoğlu: “İran İle Anlaşmayı Olumlu Değerlendiriyoruz”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran ile nükleer müzakerelerin anlaşma ile sonuçlanmasıyla ilgili "Birileri bundan hoşnut olmayabilir ama biz bu adımı olumlu olarak değerlendiriyoruz" dedi.

25 Kasım 2013 Pazartesi 10:35A+A-

Resmi temaslarda bulunmak için Bahreyn'in başkenti Manama'ya gelen Davutoğlu, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında uzun süredir devam eden nükleer pazarlıkta anlaşmaya varılması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Konuyla ilgili olarak, "Bu beklediğimiz bir gelişmeydi" diyen Davutoğlu, "Bu hafta içinde Sayın Kerry’le görüşme yapmıştık. Daha sonra İngiltere Dışişleri Bakanı’yla İstanbul’da görüştük. Hemen sonrasında da Sayın Lavrov ve Putin’le Saint Petersburg’da bir araya geldik. Taraflardan edindiğimiz intiba görüşmelerin olumlu yönde seyrettiğiydi. Ayrıca, Sayın Zarif’le de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

Olumlu bir adım

Anlaşmayı, olumlu yönde atılmış bir adım olarak değerlendirdiklerini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Böyle bir talep psikolojik olarak karşılıklı güven ortamı oluşması açısından önemlidir. İran bizim açımızdan tarihi bir komşudur. Yoğun ilişkilerimiz var. İran’a yönelik yaptırımlar, Türkiye ekonomisine de zarar veriyor. Dolayısıyla ikinci olarak da güven ortamı içerisinde yaptırımların hafifletilmesi bizi de olumlu yönde etkileyecektir. Üçüncü olarak da, bölgedeki tansiyon itibariyle de olumlu sonuçlar doğuracağını ümit ediyoruz."

Türkiye'nin, İran'ın nükleer müzakereleri için P5+1 ülkeleriyle pek çok müzakereye ev sahipliği yaptığını dile getiren Davutoğlu, "Bizzat devreye girerek Tahran anlaşmasını imzalamıştık. Bugünkü anlaşma birçok açıdan Tahran anlaşmasının temel umdelerini barındıran bir anlaşma. Tahran anlaşmasını gecikmiş bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Eğer o günlerde imzalanan anlaşma hayata geçirilmiş olsaydı, İran yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum seviyesine ulaşmadığı için belki çok daha olumlu adımlar son 2 buçuk yılda atılabilirdi" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu adımda gelinen noktayı son derece önemli bir nokta olarak değerlendiriyoruz. Bu bakımdan birileri bundan hoşnut olmayabilir ama bizim kanatimiz farklı. Bu adımı olumlu olarak  değerlendiriyoruz. Umarız bu adım, nihai anlaşmaya kadar sürer ve nihai anlaşma sağlanır."

 

HABERE YORUM KAT