1. HABERLER

  2. HABER

  3. Danıştay, Başörtülü Öğretmenin Hakkını İade Etti
Danıştay, Başörtülü Öğretmenin Hakkını İade Etti

Danıştay, Başörtülü Öğretmenin Hakkını İade Etti

28 Şubat sürecinde görevinden alınan başörtülü mağdur öğretmenin hakkı 12 yıl sonra iade edildi.

17 Temmuz 2013 Çarşamba 10:56A+A-

28 Şubat sürecinde başörtülü öğretmene yapılan ihraç, 12 yıl sonra Danıştay’dan döndü. Danıştay, başörtüsüyle derse giren öğretmenin meslekten ihracını ‘oybirliğiyle’ hukuksuz buldu.

Metin Arslan'ın haberi:

Samsun’un Vezirköprü ilçesi Gazi Pansiyonlu İlköğretim Okulu Din Kültürü öğretmeni, derse başörtülü girdi. Kadın öğretmen hakkında kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, 2001’de öğretmenin ideolojik amaçlarla kurumun huzur, sükun ve çalışma düzenini bozduğunu öne sürerek, memurluktan ihracına karar verdi.

USULDEN BOZULDU

Öğretmen, Samsun İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali için dava açtı. Mahkeme davayı reddetti. Ardından öğretmen Danıştay’da temyize gitti. Danıştay 12. Dairesi, kararı usulden bozdu. Ancak idare mahkemesi ilk kararında direndi. Dosya İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na geldi. Kurul, esasıyla ilgili karar verilmesi için dosyayı 12. Daire’ye gönderdi.

HUKUKİ İSABET YOK

12. Daire kararında, başörtüsüyle derse girmenin ihraç kıstaslarına uymadığını belirtti. Kararda “Davacının derslere başörtülü girmek şeklindeki fiili, çalıştığı kurumun huzur, sükun ve çalışma düzenini bozucu nitelikte bulunmadığı gibi, ideolojik ve siyasi amaçlarla yapıldığı da ortaya konulamamıştır. Bu haliyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda idare mahkemesince verilen kararda ise hukuki isabet görülmemiştir” denildi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, bozma kararına itiraz etti.

Mağdur sayısı çok fazla

Başörtülü öğretmenin avukatı Yusuf Çağlayan şu değerlendirmelerde bulundu: “28 Şubat öncesinde ve sonrasında, mevzuatta hiçbir değişiklik yok. 28 Şubat sürecinin ardından başörtüsünü yasaklayan, ideolojik amaçlı takıldığı ve kamu huzurunu bozduğu yönündeki içtihat Danıştay tarafından üretildi ve çok sayıda memur, başörtüsü yüzünden memuriyetten atıldı.

Onların hepsi şu anda mağdur durumda. Yürürlükteki mevzuata göre başörtülü kamu personeli hakkında memuriyetten çıkarma cezası verilemeyeceği hususu bu kararla netleştirilmiş oldu.”

BUGÜN

 

HABERE YORUM KAT