1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Daha Öncekileri Külle Doldurduk'
'Daha Öncekileri Külle Doldurduk'

'Daha Öncekileri Külle Doldurduk'

Soma faciasında ifade veren vardiya amirinin sözleri, işletmenin ihmalinin sanılandan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre son bir yılda 2 defa benzer şekilde karbonmonoksit yoğunlaşması olmuştu.

19 Mayıs 2014 Pazartesi 15:11A+A-

Soma'daki kömür madeninde vardiya amiri olarak çalışan Halil Sarı savcılıktaki ifadesinde madende iki defa daha yangın emareleri görüldüğünü, buna karşılık sadece bu noktalara kül basılarak üretimin buralarda birkaç aylığına durdurulduğunu itiraf etti:

“Geçen sene hatırlamadığım bir tarihte karbonmonoksit yoğunlaşması nedeniyle H2 yarı mekanize üretim durdu ayak külle doldurulmuştu. 6 ay sonra tekrar faaliyete başlandı. Yaklaşık 6-8 ay önce S panosunda benzer şekilde karbonmonoksit yoğunlaşması olmuştu. Kül basılarak iki ay üretim durdurulmuştu. Daha sonra tekrar üretime başlanmıştı diye hatırlıyorum. Bu kararlar iş güvenliği ile ilgili defterlerden görülebilir diye düşünüyorum. Bunlar sadece benim hatırladıklarım.”

Sarı, bilirkişi raporunda yer alan ve madende yüksek ısı farkları tespit edildiğine dair rapor hakkında da şunları söyledi:

“Ben bilirkişi raporunda geçen gaz ölçümlemelerinin yüksek ivme yaptığından, yüksek sıcaklık farklarından haberdar olmadığım için, bu konuda iş güvenliği uzmanlarının herhangi bir tedbir alıp almadığını bilmiyorum.”

“Elektrikler ara ara kesilirdi”

Vardiya amiri olarak çalışan Halil Sarı’nın ifadesindeki bir diğer çarpıcı nokta ise madende elektrik kesintilerinin daha önce de yaşanmış olması. Bu, hem madendeki elektrik sistemindeki soruna hem de madencilerin bir sorun olduğunu sezip hızlı hareket edememesine sebep olmuştu. Sarı ifadesinde şöyle dedi;

“Ben elektriğin neden kesildiğini bilemem ara ara kesildiği olmuştur. Sık aralıklarla olmasa da kesinti en fazla 30 dakika sürerdi. Uzun süreli elektrik kesintisi olacağında biz bilgilendirilirdik. Bu halde gerekli tedbirler alınarak faaliyetlere başlanır. Üretim yapılmazdı. Ekipleri ocak içerisindeki düzenlemeler için çalıştırırdık.”

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT