1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cumhuriyeti Yalan Üzerine Kurdunuz!
Cumhuriyeti Yalan Üzerine Kurdunuz!

Cumhuriyeti Yalan Üzerine Kurdunuz!

Gazetelerde yer alan ilanlarına kadar her şeyiyle sahte bir cumhuriyet bu!

29 Ekim 2012 Pazartesi 16:16A+A-

HAKSÖZ-HABER

Adettir bayramlarda kurum ve kuruluşlar ilan verirler. Özellikle 23 Nisan, 29 Ekim, 10 Kasım gibi günlerde ise bu ilanlar, reklamlar “günün anlam ve önemi”ne uygun olarak yeniden şekillendirilir, çoğu zaman yaratıcılık hissinin sınırları zorlanır. Ve zaman zaman ortaya bir hayli absürt sonuçlar çıkar.

Örneğin 10 Kasım’da medya takibi ile uğraşan bir kuruluşun “takipteyiz” demesi gibi ya da bugün gazetelerde yer alan bir tavuk firmasının reklamındaki “Atatürk o tavuğu niye yemedi?” sorusunda olduğu gibi.

Özel kuruluşların saçmalık ya da yalakalık dozu yüksek ilanlar vermesi çok garip değil ama kamuyu temsil etme iddiasındaki bir belediyenin resmen yalan olduğu aşikâr bir görüntüyü reklam etmesi ayıp sıfatından fazlasını hak ediyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bugün bazı gazetelerde yayınlanan ilanı bu duruma açık bir örnek oluşturuyor.  Görüntüleri, kıyafetleri birbirleriyle tezat arz eden bir grup insanın ellerinde taşıdıkları “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık!” pankartlı resmi bir kez daha gözümüzün içine sokuluyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi cumhuriyet sevinç ve mutluluğunu ve de onurunu paylaşmak için Uşak’ta bir köyde 1933 yılında çekildiği bilinen bu resme müracaat etmiş!

Tek kelimeyle garip ve de saçma bir fotoğraf üzerinden ne mesaj verilmek istenmiş anlamak kolay değil ama sömürgeci sahipler ve köleleri türünden bir kompozisyon arz eden bu resmin Cumhuriyet olgusunu iyi özetlediği söylenebilir. Bir kısmının tepesine garip şapkalar geçirilmiş köylü kıyafetli insanlar arasında balodan fırlayıp gelmiş gibi duran bir belediye başkanı cumhuriyetin yönetici sınıflarının bir simgesi gibi duruyor.

Şüphesiz siz Cumhuriyeti bu insanlarla ve böyle kurmadınız ama Cumhuriyet adı altında kurduğunuz askeri dikta rejiminde bu halk ile siz seçkinler arasında hep bu mesafe var oldu. 

cumhuriyeti-biz-boyle-kurduk_usak-fotr-sapkali-koyluler.jpg

72649482317697264948231769.jpg

HABERE YORUM KAT

8 Yorum