1. HABERLER

  2. HABER

  3. CIA'in İşkence Raporu Beyaz Saray Yolunda
CIA'in İşkence Raporu Beyaz Saray Yolunda

CIA'in İşkence Raporu Beyaz Saray Yolunda

CIA'in sorgular esnasında uyguladığı işkenceleri içeren detaylı raporun Beyaz Saray'a gönderileceği duyuruldu. Rapor CIA ve ABD Senatosu arasında büyük krize neden oldu.

01 Nisan 2014 Salı 14:47A+A-

Amerikan İstihbarat Ajansı CIA ile Senato arasında krize yol açan 6300 sayfalık CIA işkence raporunun özetinin, perşembe günü oylanarak Beyaz Saray'a gönderileceği belirtiliyor. Beyaz Saray, 400 sayfalık özet raporun dilediği kısımlarını kamuoyuna açıklayabilecek. Senato komitesinin hazırladığı işkence raporunun en önemli tarafı ise şu: "CIA kamuoyunu yanlış yönlendirdi. İşkenceler aslında başarısız oldu!"

Senato İstihbarat Komitesi CIA’yi, mahkumlara uyguladığı sert sorgulama tekniklerini Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi ve kamuoyundan gizlemekle suçlanıyor.

CIA’in sorgulama programına ilişkin bir Senato İstihbarat Komitesi raporunda, CIA’in sorgu tekniklerinin şiddet dahil olmak üzere söz konusu program hakkında hükümeti ve halkı kandırdığı sonucuna varıldı.

Time’ın Washington Post’tan alıntıladığı haberine göre halen açıklanmamış vesikayı inceleyen yetkililerden edinilen bilgiye göre, belgede, CIA’in en sert sorgulama tekniklerini kullanmasının ardından eyleme geçirilebilir istihbarat elde ettiğini iddia ettiği fakat o bilginin aslında ajanların bu tür acımasız tedbirlere başvurmalarının öncesinde elde edildiği ileri sürülüyor.

Raporda ayrıca CIA yetkililerinin, birçokları tarafından işkence olarak görülüp kınanan en acımasız sorgulama tekniklerinin aşırılığını gizlemeye çalıştıkları da belirtiliyor.

Habere  göre “milyonlarca kayda” dayanan raporun bir başka bölümünde ise el-Kaide lideri Usame bin Ladin’in 2011 yılında yakalanarak öldürülmesini sağlayan istihbaratın elde edilebilmesinin “geliştirilmiş sorgulama teknikleriyle” ilgisinin “aksine, az miktarda” olduğu belirtiliyor.

Perşembe günü Senato İstihbarat Komitesi, Beyaz Saray’dan, halen gizli olan raporun bir kısmının kamuya açık hale getirilmesini isteyecek. Konuya ilişkin olarak Pazartesi konuşan Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Senatör Dianne Feinstein (Demokrat – California), komitesinin çalışmasını tüm Amerikalılar okuyabilsinler diye ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin raporun gizliliğini kaldıracağına inandığını söyledi.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT