1. HABERLER

  2. HABER

  3. CIA’den Hesap Sordurmadılar
CIA’den Hesap Sordurmadılar

CIA’den Hesap Sordurmadılar

CIA’in “terör zanlılarına” işkence yapmasında İngiliz istihbaratının da rolünü araştıran parlamenterlere Amerikalı engeli.

12 Nisan 2012 Perşembe 09:32A+A-

CIA’in El Kaide’ye yönelik operasyonlarda terör zanlılarını işkenceye maruz kaldıkları gizli hücrelerde sorgulamasında İngiliz istihbaratının rolünü araştıran Britanyalı parlamenterler, Amerikalı yargıçlara takıldı. Britanya meclis araştırma komisyonu, “Mahkûmları taşıyan CIA’e ait uçakların Britanya hava sahasını kat etmesi, yakıt ikmali yapması veya bazı mahkûmların ülkedeki hücrelerde sorgulanması” gibi bilgileri toplamak amacıyla ABD’nin kayıtlarını incelemek için talepte bulunmuştu. Ancak Amerikan federal mahkemesi, talebi, “yabancı bir hükümetten” gelmesini gerekçe göstererek reddetti.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre karar karşısında bir hayli şaşıran komisyon üyesi İşçi Partili milletvekili Tony Lloyd, ABD’yi bilgiyi vermemek için mazeret aramakla suçladı. Mahkemenin böylesine bir karar için “ulusal güvenlik” gibi bir gerekçe göstermesinin daha mantıklı olacağını savunan Lloyd “Davacının yabancı bir hükümet olması yüzünden kararın hükme bağlanması bilgi alma özgürlüğünün açık bir ihlali” dedi. Amerikan yargısının bu kararı sonucu CIA ve FBI gibi kuruluşların yabancı hükümetlere hesap vermesi olasılığı da bir bakıma ortadan kalkmış oldu.

Kim Jong-il de mi başvursun

ABD’li yargıç Ricardo Urbina, Britanyalı parlamenterlerin talebinin bilgi alma hakkından yararlanmak isteyen bir bireyin başvurusu gibi değerlendirilemeyeceğini zira aksi takdirde bunun “Kim Jong-il dahil herhangi bir yabancı liderin şahsi bir başvuruda bulunabileceği anlamına geleceğini” belirtti.

Britanya istihbaratı MI6 ve MI5, komisyonun Britanya hükümetine ait belgelere ulaşmasını önlemişti. Komisyonun talebiyle ilgili Britanya yargısının da birkaç ay içinde bir karar vermesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT