1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP ve İP'liler Mahkemeyi Basmak İstedi
CHP ve İPliler Mahkemeyi Basmak İstedi

CHP ve İP'liler Mahkemeyi Basmak İstedi

''Ergenekon'' davasının görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önündeki barikatları yıkarak, duruşma salonuna gitmeye çalışan gruplara müdahale edildi.

08 Nisan 2013 Pazartesi 12:46A+A-

-AA-

''Ergenekon'' davasının görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde toplanan CHP ve  İşçi Partililer duruşmanın yapıldığı salona girmek istedi.

Gruptakiler barikatları yıkarak duruşmanın görüldüğü salona doğru yürümeye başladı. Jandarma ve polis ekipleri biber gazı ve tazyikli su ile gruba müdahale etti. Gruptakiler, taş ve sopalarla güvenlik güçlerine karşılık verdi.

Atılan taşlardan bazı gazeteciler yaralandı. Takviye ekiplerin de sevk edildiği bölgede polis grubun önünde set oluşturdu.

Duruşma da gergin başladı

Duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da duruşmaya katıldı.

Davaya giren 3 Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş'un da bir arada katıldığı duruşmada, sanık avukatlarına ayrılan bölüm tamamen dolarken, daha önceden basın mensuplarının ve milletvekillerinin oturduğu bölüm bugünkü oturumda boş bırakıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yönetim kurulu üyesi bir grup da duruşmayı avukatların bulunduğu bölümden izledi.

Duruşmaya gelen CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Umut Oran, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile Kamer Genç ve Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu 41 CHP milletvekili ile gazeteciler de davayı izleyiciler için ayrılan bölümden takip etti.

Yine, bazı gazilerde tekerlekli sandalyeleriyle duruşmaya gelirken, Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Louis Ayala ve eski bakanlardan Yaşar Okuyan da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Salonun dolması nedeniyle de sanıklarla vekalet ilişkisi olmayan ve yetki belgesi bulunmayan avukatlar ile bazı gazeteci örgütleri temsilcileri içeriye alınmadığı için binaya girişte izdihamlar yaşandı. Bu nedenle avukatlarla görevli askerler arasında sözlü tartışmalar oldu.

silivri-savas-alanina-dondu01.jpg

Kalabalık nedeniyle duruşma geç başlarken, sanıklar salona alındığında izleyiciler tarafından el sallayarak ve alkışlarla karşılandı.

Balbay, salondakileri selamlayarak, ''Hoş geldiniz. Yeter söz adaletin demiş olduğu bugünde, bu mütalaayı hep birlikte yıkacağız'' dedi. 

Salondaki tartışmalar 

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile milletvekilleri ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Atilla Sertel'in de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler arasında tartışmalar yaşandı.

Milletvekilleri daha önceden basın mensuplarının kullandığı bölüme geçmek isterken, Başkan Özese, davanın bugünkü oturumunda uygulamanın bu şekilde olduğunu söyledi.

silivri-savas-alanina-dondu02.jpg

Özese, avukatların bulunduğu bölüm tamamen dolması nedeniyle de, avukatların müdahil vekilleri için ayrılan bölüme geçmelerini istedi. Ancak, avukatlar diğer bölüme oturmazken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, ''Basın mensupları görevlerini yapamıyor. Önceki uygulamanızı yapınız'' dedi.

Atilla Sertel'in de, gazetecilerin salonun dışında kaldığını söylemesi üzerine Başkan Özese, ''Lütfen davada taraf değilsiniz. Müdahale etmeyin'' diye uyardı. Milletvekilleri tarafından sözlü tepkiler gösterilirken, Başkan Özese, izleyicileri ve milletvekilleri sakin olmaları konusunda uyardı.

Avukatların alkışlaması üzeride de Özese, kızarak ''Niye alkışlıyorsunuz'' diye tepki gösterdi.

Salondaki sözlü tartışmalar devam ederken Başkan Özese, bugünkü oturumda esas hakkındaki savunmalarının alınmasına geçileceğini, ancak usule ilişkin konuşmak isteyenlere de söz verileceğini belirterek, sanıkların yoklamasına geçti. 

silivri-savas-alanina-dondu03.jpg

CHPli Vekiller salondaki bariyere yüklendi 

CHP'li vekiller yoklama yapılmasını engellemeye çalışarak ayaklarını yere vurup, alkış tutarak salondaki boş olan yerin açılmasını istediler.

Avukatların yoklaması yapılırken de, milletvekilleri tepkilerine devam ederek, ''Aç burayı'' diye bağırdılar. Muharrem İnce, ''40 tane milletvekili ayakta duruyor. Burayı boş bırakamazsın. Biz buraya gireriz'' diye bağırırken milletvekilleri, salondaki demir bariyerlere yüklenince, salondaki jandarma görevlileri engel oldu. CHPli Vekiller hep birlikte ''Adalet istiyoruz'' diye bağırırken, izleyiciler de alkışladı.

Salondaki karmaşa üzerine yoklamayı tamamlayamayan mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Bu arada Balbay da izleyicilere dönerek mütalaayı eleştirdi. Balbay, basın mensupları ve milletvekillerinin salonda boş olan bölüme alınmamasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Muharrem İnce de, Balbay'a ''Abdullah Öcalan'ın yakını olduğumuzu söyleyince bizi belki alırlar'' dedi.

Öte yandan binanın dışında sıkılan biber gazı da rüzgar üzerine duruşma salonuna doldu. Salonda bulunanlar bir süre ayrılamazken, binanın içi tamamen gazla doldu. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum