1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Celtic’in Filistin duyarlılığı nereden geliyor?
Celtic’in Filistin duyarlılığı nereden geliyor?

Celtic’in Filistin duyarlılığı nereden geliyor?

Katolik rahiplerin desteğiyle 1888'de kurulan Celtic takımı Filistin konusundaki duyarlılığı ile sempati topluyor…

08 Ocak 2024 Pazartesi 16:30A+A-

HAKSÖZ HABER

3 aydan beri devam eden saldırılar Siyonist çeteye karşı dünyanın her yerinde müthiş bir tepkiye sebep oldu. Siyonistler gün geçtikçe yalnızlaşırken dünya halkları ise vicdan intifadasını yükseltiyor. Celtic taraftarı ise Filistin konusundaki duyarlılığı ile geçmişten bugüne her zaman takdir topluyor.

İrlanda halkının temel besin maddesi olan patatese bulaşan bir mikrop sebebiyle patates üretiminin bitmesi sonrasında yaşanan kıtlığa İrlandalılar “Büyük Kıtlık” adını verdiler. Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda'da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç döneminin adı oldu.

Binlerce insan açlıktan veya yetersiz beslenmeye bağlı hastalıklardan hayatını kaybederken çok büyük bir göç dalgası da yaşandı. İngilizler tarafından adaya uygulanan abluka sebebiyle bölgedeki durum iyice kötüleşince İrlanda nüfusunun %20’sinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Bu dönem yaşanan kıtlık dünya gündeminde de yer bulmuş ve Osmanlı Hanedanlığı kıtlık içerisindeki İrlanda halkına yardım yollamak istemiştir. 4000 sterlin değerindeki yardım İngilizler tarafından "çok fazla" olduğu gerekçesiyle reddedilince 1000 sterlinlik bir maddi yardım ve 4000 sterlin değerinde buğday Osmanlı donanması tarafından İrlanda halkına teslim edilmiştir. Bu yardım sebebiyle İrlandalılar Osmanlıya ve Müslümanlara sempati ile yaklaşmış ve “hilal” sembolünü çeşitli mekanlarda sık sık kullanmaya başlamışlardır.

Celtic takımı ise bu büyük kıtlık esnasında İrlanda’dan İskoçya’ya göç eden İrlandalılar tarafından kurulmuş bir spor kulübüdür. Ülkelerindeki yoksulluk ve ölümden kaçarak mülteci olan Katolik İrlandalılar, İskoç Katoliklerin de yardımıyla İskoçya’nın doğusuna yerleşerek yeni bir yaşam kurdular. Celtic ve futbol ise bu insanların kendilerini dünyaya duyurmalarını sağlayan bir güce dönüşmüş durumda.

İrlanda’nın bağımsızlığını savunan Celtics taraftarı İngiliz emperyalizmine karşı IRA gibi silahlı örgütleri dahi desteklemiş ve İrlanda’daki baskı ve tahakkümü dünyaya duyurmaya çalışmışlardır. Sol hareketlerin etkili olduğu Celtic taraftar grupları hem dini hem de siyasi görüşleri sebebiyle başından beri Siyonist ideoloji ile karşıtlık içerisinde oldular.

Siyonist işgal rejiminin kuruluşunda İngilizlerin etkisi düşünüldüğünde Celtics taraftarının Siyonizm karşıtlığı da daha iyi anlaşılacaktır. AA muhabirleri Celtic taraftarının Filistin konusundaki duyarlılığı anlamak için İskoçya’nın başkenti Glasgow’a gitti ve taraftarlarla Filistin’de yaşananlar hakkında röportajlar gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum