1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bülent Arınç'tan Uludere Açıklaması
Bülent Arınçtan Uludere Açıklaması

Bülent Arınç'tan Uludere Açıklaması

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Uludere olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

02 Ocak 2012 Pazartesi 23:03A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırı kesiminde 35 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili konuştu.

İşte Başbakan Yardımcısı Arınç'ın açıklamaları:

Kesinlikle Kasıt Yoktur

"Başbakan'ın ve Genelkurmay Başkanı'nın bir görüşmesi oldu. Üzüntülüyüz. Ölenler sivil yurttaşlarımızdır. Ama bilelim ki olayın meydana geldiği bölge sınırötesi operasyonların yapıldığı, terörist grupların olduğu bölgedir.

50 kişiye yaklaşan bir gurubun düzenli gittiği yolunda istihbarat alınmış, farklı kanallardan teyit edilmiş. 4 saate yaklaşan bir görüntünün varlığı daha önce söylenmişti.

Harekat konusunda talimat verilmiş. Canlıya karşı öncelikle teslim olması, mukavemet karşısında etkisiz hale getirilmesi durumu var. İşaret fişekleri ve top atışlarına rağmen grubun hareketi neticesinde bombalama yapılmıştır.

Şüphesiz böyle bir olay üzerine en acımasız yargı olayın kasıtlı yapıldığına yöneliktir. Hükümetimiz, Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri böylesi bir eylemi yapmazlar.

Olayda bir kastı kesinlikle söz konusu değildir. Kasıt olmasa bile ihmalin ve zafiyetle ilgili incelemeler devam etmektedir.

Soruşturma Başlatıldı

Şırnak Savcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Genelkurmay Başkanlığınca da inceleme başlanmıştır.

Ölenlerin yakınları devletine bağlı insanlardır. Olaydan büyük üzüntü duymuşlardır. Ölenlerin cenazelerinin üstüne örgütün flamalarının asılması yakınlarının tercihi değil. Bunu bizzat ölenlerin yakınları ifade etmişlerdir.

Kaymakama gösterilen o vahşetin de kimler tarafından ortaya konulduğunu ses kayıtları ve görüntüler ortaya koyuyor. Milletini seven bir hükümet olarak bir kişinin bile hayatını kaybetmesinin bizim için üzüntü olacağının bilinmesini isteriz.

Olayı incelemeye devam ediyoruz. Şu onda bulduklarımız olayın kasıttan uzak olduğunu bize gösteriyor.

Kaçakçılık Varsa İnsan Sayısı Az Olur

Geçmişten bu yana orada kabul edilen bir ölçü var. Teröristler hayvanlarla silahları sınırdan sokmak istiyorsa hayvan sayısı az olur, insan sayısı fazla olur.

Kaçakçılık varsa insan azdır. Üzerlerindeki giysilerden de taşıdıklarından da kimliklerinin tespit edilmesi mümkün değildir. Son haftalardaki duyumlarda giriş-çıkışların olacağı, birtakım duyumlardan ve görüntülerden sonra operasyona girişilmesidir.

Elbette çok daha dikkatli olmalıyız. Güvenlik güçlerimizin özellikle son aylarda nokta operasyonları yaptığı, şüphelenen kişilerin bile kaçmasına göz yumulduğu gözlenmiştir. Bir masumun hayatına mal olacaksa kaçmasına göz yumulmuştur.

Ölenlerin Ailesine Tazminat

Tazminatlar bir an önce ödenecektir. Tazminat yasal bir konudur. Bunun gereği bir an önce yerine getirilecektir.

İstihbaratın nereden geldiği sorusu... Terörle mücadelede bütün kaynakları kullanıyoruz. Hem insan istihbaratı hem de teknik imkanlarla sağlanan bilgiler analizler sonucu değerlendirilmektedir.

Bu operasyonların her biri bütün bilgiler değerlendirildikten sonra yerine getirilmektedir.

Geçmişte yaşananlar yeniden vuku bulmayacaktır. Geçmişteki faili meçhulleri araştıran bir hükümetiz. Ne güvenlik güçleri ne de hiçbir makam halkına karşı kasıtlı bir hareket içinde olmaz.

Ancak böylesi bir topluluğun yönlendirilmiş olması ya da kendilerine tuzak kurulması ihtimali olabilir. İşaret fişekleri, top atışlarına rağmen yoluna devam eden bir grup var. 'Biz terörist değiliz' diye birilerine ulaşmasını bekleyebilirdik. Kendilerine ikaz edilmesine rağmen ulaşılamadığı bilgisi var. Bunu araştırıyoruz."

TRT Haber 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum