1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bolivya'da Subaylara Anti-Emperyalizm Eğitimi
Bolivya'da Subaylara Anti-Emperyalizm Eğitimi

Bolivya'da Subaylara Anti-Emperyalizm Eğitimi

Bolivya'da subaylar emperyalizmle mücadele dersi alacak. Yetkililer ABD geleneğinden gelen darbeci diktatörlere karşı, kendi halkına sahip çıkan subaylar yetiştirmeyi planlıyor.

19 Ağustos 2016 Cuma 17:36A+A-

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da subayların artık terfi etmek için iyi yöneticilik kabiliyetlerine sahip olmanın yanı sıra emperyalizmle mücadele eğitimi almaları gerekiyor.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin batısında Santa Cruz kentinin dışında Emperyalizm-Karşıtı Komutanlık Okulunun açılışını yaptı.

Morales, Venezuela ve Nikaragua savunma bakanlarının da katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, okulun, sömürgeci ve kapitalist anlayışa, Soğuk Savaş döneminde ABD'nin müttefiklerinin eğitildiği Amerika Okullarına karşı yapılandırılacağını söyledi.

Emperyalizm-Karşıtı Komutanlık Okulu'nda ilk etapta 100 askerin eğitim göreceği belirtildi.

Bolivya Savunma Bakanı Reymi Ferreira da, Emperyalizm-Karşıtı Komutanlık Okulunun, subayların kendi halklarının düşman olduğu konusunda beyinlerinin yıkandığı Amerika Okullarının aksine halkını esirgeyen bir zihniyetle yönetileceğini ifade etti.

Ferreira, okulun, askerlerin ülkenin bağımsızlığına yönelik başlıca tehditlerin tespit edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan Amerika Okullarında eğitim gören bazı Latin Amerikalı subayların, 20. yüzyılın askeri diktatörlükleri sırasında insan hakları ihlalleri işlediği biliniyor. Amerika Okullarında eğitim gören subaylar arasında Guatemala'nın eski Devlet Başkanı General Efraim Rios Montt da bulunuyor.

Amerika Okulları, 2000 yılında Batı Yarımküre Güvenlik İşbirliği Enstitüsü adıyla yenilendi.

Venezuela'nın ölen eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in yakın müttefiki olan Morales, 2008 yılında ABD'yi hükümet karşıtı protestoları teşvik etmekle suçlamış ve ardından büyükelçi Philip Goldberg'i sınır dışı etmişti.

Morales, kısa bir süre önce de Washington yönetimini, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan yargılama süreci gibi "kongre yoluyla darbeleri" teşvik etmekle suçlamıştı.

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT