1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan Atandı
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan Atandı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan Atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı atadı.

12 Kasım 2016 Cumartesi 21:41A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı atadı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130 uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamışlardır" denildi.

676 sayılı KHK ile 2547 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesinin a fıkrasının birinci paragrafında düzenlenen rektör atamasına ilişkin yeni düzenleme yapılmıştı. Buna göre, artık devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde de rektörü, mütevelli heyetinin YÖK'e teklifi ve YÖK'ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı atayacak.

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun en çok oyu almasına karşın dört aydır Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanmadığı Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler yeni düzenlemeyi protesto etmişti.

Boğaziçi'nde ne olmuştu?

12 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük seçimleri yapılmıştı. Seçimde 403 öğretim üyesinin 348’nin oyunu alan üniversitenin mevcut rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu sandıktan birinci çıkmıştı. Diğer adaylardan Prof. Dr. Vedat Akgiray ise 40 oy, diğer dört aday ise birer oy almıştı. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte seçim yapılan 19 üniversiteye rektörleri atanırken, sadece Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmamıştı.  Yaklaşık dört aydır atama yapılmaması öğrenci ve akademisyenlerin tepkisine neden olmuştu. Henüz atama yapılmadığı için artık Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni düzenlemeye göre rektör atanacak. Bu arada 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geçtiğimiz 25-26 Temmuz tarihlerinde 17 üniversitede yapılacak rektörlük seçimleri de YÖK tarafından ertelenmişti. Bu üniversitelerin rektörleri de artık Boğaziçi Üniversitesi rektörü gibi Cumhurbaşkanı'nın tarafından YÖK'ün tavsiye ettiği isimler arasından atanacak.

Daha önceki sistem nasıldı?

Kaldırılan sistemde üniversitelerde yapılan rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan altı adayın ismi YÖK'e gönderiliyordu. YÖK adaylarla yaptığı mülâkat ve değerlendirmelerden sonra aday sayısını üçe indirip atama için Cumhurbaşkanlığı’na yolluyordu. YÖK de Cumhurbaşkanı da sandıktan çıkan sonucu değiştirebiliyordu.

En çok oyu almasına karşın YÖK’ün listesinde ilk sırada yer alamayanlar olduğu gibi, bugüne kadar pek çok kere de sandıktan birinci çıkan aday yerine ikinci ya da üçüncü aday da cumhurbaşkanları tarafından atandı. Erdoğan, bir hafta önce akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada rektörlük seçimlerini eleştirmişti:

"Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır."

Kaynak: Al Jazeera, DHA

HABERE YORUM KAT