1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM Komisyonu: “Rejim İdlib'de Sivilleri Öldürdü”
BM Komisyonu: “Rejim İdlib'de Sivilleri Öldürdü”

BM Komisyonu: “Rejim İdlib'de Sivilleri Öldürdü”

BM İnsan Hakları Konseyi Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Esed rejiminin İdlib'deki sivil yerleşimlere saldırılarını sürdürerek insani kayıplara yol açtığını vurguladı.

28 Şubat 2019 Perşembe 17:16A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu raporunda, Türkiye ve Rusya'nın Soçi mutabakatı ile İdlib'deki gerilimi düşürmede önemli rol oynadığını belirtildi.

Raporda, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin İdlib ile batı Halep bölgesindeki sivil yerleşimlere saldırılarına devam ettiği vurgulanarak, sivillere zarar gelmemesi için herhangi bir önlem almadıklarına işaret edildi.

Rejimin, kontrolüne geçen bölgelerde zorla alıkoyma, ortadan kaybolmalara yol açma ve geri dönenlere zorluk çıkarmaya devam ettiğinin belirtildiği raporda, bu eylemlerin şimdiye dek "binlerce Suriyeli sivilin ölümüne yol açtığı" ifade edildi.

AA’nın aktardığına göre, raporda rejim güçlerinin ülkenin güneyinde kontrolü ele geçirdikten sonra ağustos 2018'de kuzeye yöneldiği anımsatılarak, ağustos ve eylülde hastanelerin ve sivil nüfuslu yerleşimlerin hedef alındığı vurgulandı.

BM raporunda, "(Rejim güçleri İdlib'de) Silahsızlanma bölgesi kurulmasına rağmen hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların bulunduğu pek çok sivili öldürdü." denildi.

YPG/PKK'nın hak ihlalleri

Raporda, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyonun ve SDG ismini kullanan YPG/PKK'nın Deyrizor'u IŞİD’den temizleme gerekçesiyle düzenlediği saldırılara da değinildi.

"SDG Heccin'i aralık 2018'de IŞİD’den aldı ama savaş, aşırı boyutta sivil kayıplara yol açtı." denilen raporda, "(YPG/PKK) SDG'nin kontrolündeki alanlarda binlerce kadın, erkek ve çocuk, hukuksuzca alıkonuluyor. Bazıları acınacak durumdaki kamplarda temel ihtiyaçları karşılanmadan tutulmaya devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca, Ürdün sınırındaki 41 bin sivilin tıbbi bakım, eğitim ve temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamadan olağanüstü vahim şartlarda yaşamaya devam ettiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum