1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Bize Türkiye'den Başka Sahip Çıkan Olmadı"
"Bize Türkiye'den Başka Sahip Çıkan Olmadı"

"Bize Türkiye'den Başka Sahip Çıkan Olmadı"

ABD güçlerinin Tel Abyad'a düzenlediği hava bombardımanı ve PYD'nin bölgedeki saldırılarından kaçan Suriyeliler, Türkiye'ye geliyor.

16 Haziran 2015 Salı 11:43A+A-

ABD güçlerinin Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad bölgesine düzenlediği hava bombardımanı ve PYD'nin bölgedeki saldırılarından kaçan Suriyeliler, kendilerine kucak açan Türkiye'ye teşekkür ediyor.

Son 3 haftada Akçakale ilçesi sınır hattından Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 20 bini geçti. Hava bombardımanından ve bazı PYD'nin baskısından kaçan Suriyeliler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buldu.

Akçakale Gümrük Kapısı yakınından Türkiye'ye alınan sığınmacıların büyük bölümü bölgedeki yakınlarının yanına yerleştiriliyor. Zor şartlarda Türkiye'ye sığınan ve bir hayli yorgun oldukları gözlenen Suriyeliler, Türkiye'ye teşekkür ediyor.. 

Tel Abyad şehrinden gelen Ali Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD güçlerinin yaşadıkları bölgeye yaklaşması üzerine evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Herkesin büyük bir panik halinde Türkiye sınırına koştuğunu anlatan Hasan, "Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Ülkemiz için dua etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok. İnşallah eski günlerimize geri döneriz ama şu anda çok zor durumda kaldık" dedi. 

Iraklı Esad Muhammed ise saldırılardan kaçarak önce Suriye'ye oradan da Türkiye'ye geldiklerini belirtti. 

Irak'ı Suriye'ye bağlayan sınır hattında giriş çıkışların serbest olduğunu dile getiren Muhammed, "Biz artık saldırılardan bıktık. Çocuklarımın can güvenliği kalmamıştı. Canımızı kurtarmak için ailem ve akrabalarımızla yanımıza alabildiğimiz eşyalarla önce Suriye'ye sonra da Türkiye'ye geldik. 5 araçla ve konvoy halinde yaklaşık 3 günlük zorlu bir yolculuğun ardından dost ülke Türkiye'ye ulaştık" diye konuştu. 

"Ne ekmek ne huzur kaldı"

Halil Abdullah da ülkesinin son 4 yılda yaşanmaz bir hale geldiğini ifade etti. 

Müslümanları birlikte hareket etmeye davet eden Abdullah, şöyle konuştu:

 "Suriye'de ne hürriyet ne ekmek ne de huzur kaldı. Fırsatını bulan ülkeyi terk ediyor. Türkiye ise bizi bağrına bastı. Türk halkı olmasa ne yapardık bilemiyorum. Allah Türkiye'den razı olsun. YPG'nin güçleri saldırıları ve uçakların bölgeyi bombalaması bizi çok korkuttu. Biz de ailemizi yanımıza alarak Türkiye'ye geldik. Oradaki insanlar 'her an uçak vurabilir' diye evlerinde yatmaya korkuyor. Zaten halk ekmek bile bulmakta zorlanıyor yani durumumuz çok kötü. Bizi ülkesine kabul ettiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz."

Çocuklar ve yaşlılar hastalandı

Ahmet Hüseyin de Tel Abyad ilçesine yakın bir köyde yaşadığını ancak son günlerdeki çatışmalar ve uçakların bölgeyi bombalaması sonucu mecburen Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.

Yaklaşık bir haftadır yollarda olduklarını dile getiren Hüseyin, "Sıcak hava da bizi olumsuz etkiledi. Çok sıkıntılar çektik. Çocuklar ve yaşlılar hastalandılar. Tel Abyad'daki evlere bomba düzenekleri döşendiği söylenince herkes tedirgin oldu. Bize Türkiye'den başka sahip çıkan olmadı, Allah onlardan razı olsun" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT