1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Bir “Suriyeliler” Kışkırtması Daha Yalan Çıktı!
Bir “Suriyeliler” Kışkırtması Daha Yalan Çıktı!

Bir “Suriyeliler” Kışkırtması Daha Yalan Çıktı!

Suriye’de Esed zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteciler hakkında gün geçmesin ki bir yalan haber yapılmasın. Farklı şehirlerde yaşanan olumsuz olaylar bir asparagas ile Türkiye gündemine sosyal medya aracılığı ile sokuluyor.

01 Temmuz 2018 Pazar 17:32A+A-

Yaşanan sıradan bir adli vaka bile kısa süre içerisinde sosyal medya aracılığı ile çok kısa bir sürede Suriyeli linçine dönüşüyor.

Bugün internet sitelerine düşen bu “haber”lerden biri de Mersin’in Tarsus ilçesinde nöbetçi bir eczaneye yönelik gerçekleşen saldırı olayı. İddialara göre eczaneye gelenler istedikleri ilaçlar yok diye nöbetçi eczaneyi dağıtıp çalışanlarını yaralıyor. Dükkanın güvenlik kamerası görüntüleriyle beraber paylaşıma sokulan görüntüler kısa sürede yüzlerce kullanıcı tarafından ne olduğu araştırılmadan paylaşıldı ve birçok haber sitesinde de bu şekilde servis edildi.

Görüntüler bu şekilde paylaşılmaya devam edilirken eczane çalışına olduğunu ve dükkan sahibinin kendisinin kayınpederi olduğunu söyleyen @muzeyyenciftcii adlı kullanıcı haberi bu şekilde paylaşan birçok haber sitesine saldırının doğru olduğunu ancak saldıranların Suriyeli değil Türkiye vatandaşı olduklarını ve haberlerini düzeltmeleri yönünde çağrıda bulundu. Çalışan tarafından verilen bilgilerin devamında ise dükkânda bir Suriyelinin bulunduğu doğrulanırken onun da saldırganlar tarafından darp edildiği bilgisiydi.

Bazı kullanıcılar tarafından “fake” hesap olmak ile itham edilen kullanıcı eczane içinden fotoğraf yayınlayarak fake olmadığını kanıtlamaya çalıştı.

Birçok basın kuruluşu ve sosyal medya kullanıcının bu tür asparagas haberlere rağbet göstermesi Türkiye’nin “fake news” (uydurma-asparagas) araştırmalarında birinci sırada olduğu gerçeğiyle birlikte düşünüldüğünde şaşırtıcı değil.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum