1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Beyazyüz: Şehitliği Hayatın İçinde Aramalıyız!
Beyazyüz: Şehitliği Hayatın İçinde Aramalıyız!

Beyazyüz: Şehitliği Hayatın İçinde Aramalıyız!

Abdulhakim Beyazyüz, Davet Derneğinde gençlerle "Şehitler ve Şehadet" üzerine bir sohbet yaptı.

19 Ocak 2012 Perşembe 13:20A+A-

Davet Derneğinin gençlere dönük hazırladığı programda Abdulhakim Beyazyüz "Şehitler ve Şehadet" konusunu anlattı.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Abdüllhakim Beyazyüz, Kur'anî kavramların öneminden bahsederek bunlardan iki tanesinin "Şehitlik ve Şahitlik" olduğunu ifade etti. Kur'an'ın bu iki kavramı aynı manada kullandığını, bir şeyi görünür kılan anlamına geldiğini söyledi.

Konuşmadan notlar:

Alemlerin Rabbi olan Allah şehittir ve şahittir. Rabbimiz bize kendini Haşr Suresi'nin son üç ayetinde tanıtıyor.

O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Gaybı da, müşahede edilebileni de bilendir. Rahman, Rahim olan O'dur. O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Melik'tir; Kuddûs'tur; Selam'dır; Mü'min'dir; Müheymin'dir; Aziz'dir; Cebbar'dır; Mütekebbir'dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir. O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.  (Haşr Suresi 22-24. ayetler)

Kişi Kur'an'ı hayatının her alanında (ticaret, komşuluk, okul...) görünür kılmak, kitabın canlı örneği olmak, yürüyen kitap olmak durumundadır. Buna şehitlik-şahitlik diyoruz. Bütün peygamberler bunun için gönderilmişlerdir. "Ey Peygamber, gerçekten biz seni bir şahid, bir müjde verici ve bir uyarıcı olarak gönderdik." (Ahzab Suresi 45. Ayet) Bu sorumluluk mü'min şahsiyetin de görevidir.

Ümmetin temel görevi şehitlik ve şahitliktir.

Şehitliği sadece dağlarda aramamalıyız. Bizim kahramanlarımız sadece dağlarda yürüyen kahramanlar olmamalıdırlar. Toplum içerisinde, sokaklarda, meydanlardaki kahramanlara da ihtiyacımız vardır. Bizim şehidimiz adalet için savaşan kimsedir. Hz. Ebubekir'in, Hz. Muhammed'in şehitliğini örnek almalıyız. Allah yolunda canını vermek elbette küçümsenemez. Bizler emperyalistleri güçlü olduğumuz alanlarda yenmeliyiz. Kur'anla, ahlakla, bilgiyle, iyilikle, merhametle, tevhid ve adaletle...

Dünya çapında bizler barışı tercih ederiz. Savaşı sadece zorunlu olduğumuz hallerde tercih ederiz. Türkiye coğrafyasında merkeze almamız gereken şehitlik Hz. Ebubekir'in, Hz. Peygamber'in şehitliğidir. "Siz, insanlar için çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz; maruf (iyi ve İslam'a uygun) olanı emreder, münker olandan sakındırır ve Allah'a iman edersiniz." (Al-i İmran Suresi 110. Ayet)

Şahitlik yapabilmek için öncelikle bilgilenmeliyiz. Müzzemmil suresi ilk ayetlerini eğitim metodu olarak uygulamalıyız.

Tevbe edenlerden, ibadet edenlerden, hamd edenlerden, oruç tutanlardan, itaat edenlerden, secde edenlerden, iyiliği emredip kötülüğü nehyedenlerden olmalıyız. Allah'ın hududunu muhafaza etmeliyiz.

Eren Azaklı / Haksöz-Haber

davetder.jpg

 

HABERE YORUM KAT