1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. "Batı'nın Mısır'la İlgili Kendi Hesabı Var"
"Batı'nın Mısır'la İlgili Kendi Hesabı Var"

"Batı'nın Mısır'la İlgili Kendi Hesabı Var"

Mısır Hürriyet ve Adalet Partisi Sözcüsü Omran, Batılı hükümetlerin Mısır'la ilgili kendi hesapları olduğunu belirtti.

18 Haziran 2015 Perşembe 13:43A+A-

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında önceki gün verilen müebbet hapis ve idam cezalarını AA muhabirine değerlendiren Omran, "bu kararın siyasallaşmış bir mahkeme tarafından, darbe hükümetinin emriyle verildiğini" kaydetti. 

İdam cezalarının Mısır'da askeri hükümet durdukça verilmeye devam edeceğini söyleyen Omran, "Askeri hükümet meşruiyet kazanmak istiyor ancak bu şekilde bunu yapamaz" dedi. 

Mısır mahkemelerine güvenmediğini dolayısıyla temyiz mahkemesinin kararını tahmin edemeyeceğini ifade eden Omran, Batılı hükümetleri de eleştirdi. Sözcü Omran, şunları söyledi:

"Batılı hükümetlerden gelen tepkiler yetersiz. Kınamaların ve baskıların daha fazla olması gerekiyor. Sadece mahkeme kararlarını kınamaları tabii yeterli değil, Mısır devrimi ve bu davanın hakkı doğrultusunda baskı yapmalılar. Batılı hükümetlerin kendi hesapları var. Haklı davanın yanında yer almalılar, çıkarları doğrultusunda hareket etmemeliler. Batılı hükümetler, mevcut darbe hükümetinin devamının daha fazla genç insanın demokrasiye inancını kaybetmesine neden olacağını ve Mısır halkı arasındaki kutuplaşmayı daha da artıracağını fark etmeliler."

Yaklaşık 3 aydır İstanbul'da yaşadığını söyleyen Nader Omran, "eli kanlı darbe hükümetinden kurtulmak istediklerini ve bu amaçla dünyanın neresinde olursa olsun çalışmalarını yürüttüklerini" ifade etti. 

Mısır'da hapiste tutulan arkadaşları ve akrabaları olduğunu söyleyen Omran, darbe hükümetinin hiçbir gerekçe olmadan ve insanları yargı önüne çıkarmadan tutukladığını ve hapse attığını belirtti. Omran, "Mısır'da olanlara karşı sesini yükselten herkesi tutuklayıp, yargılamadan hapse atıyorlar" dedi. Nader Omran ayrıca, Türk hükümetinin Mursi ve Müslüman Kardeşler'e verdiği destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Mısır mahkemesi önceki gün, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında "casusluk" davasından müebbet hapis, "hapishaneler baskını" davasından ise idam cezası vermişti.

HABERE YORUM KAT