1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Batının ikiyüzlü basınına batıda cevap: "Düpedüz ırkçılık"
Batının ikiyüzlü basınına batıda cevap: "Düpedüz ırkçılık"

Batının ikiyüzlü basınına batıda cevap: "Düpedüz ırkçılık"

Ukrayna’nın işgal edilme sürecinde Batı basını ikiyüzlü ve ayrımcı söylemleri ile tepki çekiyor. Bu ırkçı ve ayrımcılık içeren sözlere en güzel cevabı batıda yayın yapan kuruluşlarda çalışan "batılı" basın mensupları veriyor.

28 Şubat 2022 Pazartesi 20:30A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Ukrayna’nın işgal edilme sürecinde Batı basını ikiyüzlü ve ayrımcı söylemleri ile tepki çekiyor. Ukrayna da tıpkı savaşın yaşandığı birçok ülkedeki gibi bir insanlık dramı yaşandığı biliniyor. Ancak Rus işgalini değerlendiren Batı medyasının ırkçı ve ayrımcı söylemleri sosyal medyada tepki çekti. Bu ırkçı tavırlara en güzel cevap da batılı gazetecilerden geliyor.

“Irk ve uluslararası statü” konusunda rahatsız edici bir tavır takınan muhabirler Ukrayna'yı Irak, Afganistan veya Suriye gibi diğer ülkelerden daha “uygar” olarak nitelendirip Ukrayna'nın savaşı hak etmediğini, Ukraynalı göçmenlerin farklı olduğunu, sarı saçlı ve mavi gözlü olduklarını ifade ederek özen gösterilmesi gereken bir “uygarlık” olduğunu iddia ettiler.

NBC Muhabiri Ukraynalılar için, "Bunlar Suriye'den gelen mülteciler değil. Bunlar Ukrayna'dan gelen mülteciler Hristiyanlar, beyazlar, birbirlerine çok benziyorlar" dedi.

 

 

ABD merkezli CBS NEWS muhabiri Charlie D'Agata canlı yayında "Burası on yıllardır kaosla yaşayan Irak veya Afganistan değil. Burası böyle şeyleri görmeyi hiç ummadığınız medeni Avrupalılara has bir kent." dedi.

 

 

Irkçı muhabir iğrenç yorumunun internette viral hale gelmesinden sonra geri adım atıp özür diledi, “Pişman olacağım bir şekilde konuştum ve bunun için üzgünüm. Çatışmaları asla karşılaştırmamalıyız, her biri benzersizdir. Kötü bir kelime seçimi yaptım, özür dilerim.” dedi.

ITV News muhabiri Lucy Watson da bir tren istasyonundan yaptığı yayında, "Ukraynalıların başlarına düşünülemez bir şey geldi. Burası gelişmekte olan bir üçüncü dünya ülkesi değil, burası Avrupa." dedi.

BBC'ye konuşan Ukrayna'nın eski başsavcı yardımcısı David Sakvarelidze de yorumda bulunurken, "Benim için bu yaşananlar çok duygusal, çünkü mavi gözlü ve sarı saçlı Avrupalıların öldürüldüğünü görüyorum" dedi.

 

 

Fransız kanalı BFM TV'de konuşan başka bir yorumcu da, “Putin'in desteklediği Suriye rejiminin bombalarından kaçan Suriyelilerden bahsetmiyoruz, Avrupalıların bizimkine benzeyen arabalarla kendilerini kurtarmak için ayrılmalarından bahsediyoruz” dedi.

 

 

MSNBC kanalında Mehdi Hasan'ın sunduğu 'The Mehdi Hasan Şov' programında Hasan, konuk ettiği Ayman Mohyeldin'e batılı gazetecilerin bu ırkçı tavırlarını nasıl değerlendirdiğini sordu.

Hasan, "Avrupa dünya tarihinin en büyük kıyımlarının yapıldığı yer! Örneğin Holokost. Sence neden şimdi Avrupa'da çok kötü şeyler ilk kez oluyormuş gibi davranıyorlar. İkincisi neden "uygarlık", "Burası üçüncü dünya ülkesi değil" ve "medeni giyimli" diye bahsediyorlar Ukraynalılardan? Gerçekten Batılıların, beyazlardan oluşan Ukrayna'yı 'ciddi anlamda' önemsemeleri gerektiğini söylüyorlar?" diye sordu.

Ayman Mohyeldin, " Bu gerçekten çok rahatsız edici. Mültecilere yardım etmeliyiz çünkü onlar savaştan kaçıyorlar. Kesinlikle haklısın Avrupa dünyanın birçok ülkesinde dünyanın en iğrenç suçlarını işledi. Bu söylenenler tam anlamıyla düpedüz ırkçılıktır!" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum