1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Barzani'den ABD'ye 'Terör Listesi' Resti
Barzani'den ABD'ye 'Terör Listesi' Resti

Barzani'den ABD'ye 'Terör Listesi' Resti

ABD yönetiminin Iraklı Kürt partileri terör listesinden çıkarıncaya kadar, Mesut Barzani'nin bu ülkeden gelen hiçbir resmi davete cevap vermeyeceği belirtiliyor.

18 Şubat 2014 Salı 17:02A+A-

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Iraklı Kürtlerin en önemli siyasi partilerini ve yaklaşık dört milyon Kürt’ü “terörist” olarak niteleyen uygulamanın hızla değiştirilmesini talep ediyor. Irak Kürt Bölgesi Yönetimi, ABD’ye, gerekli değişim yapılmadıkça Barzani’nin Washington’a gitmeyeceğini resmen bildirdi.

Habertürk'ten Kasım Cindemir'in haberine göre ABD, geçmişte Saddam Hüseyin diktatörlüğüne karşı direndiği ve savaştığı için KDP ve KYB’yi 2001’den bu yana “3.Derece Terör Listesi”nde tutuyor. Saddam’ı deviren ABD, Kürtlerden yardım almış ve Irak Kürt Bölgesi’nde tek bir ABD askeri ölmemişti. Kürt yetkililer, bu uygulamanın haksız olduğunu ve bölge insanını ruhsal anlamda etkilediğini Washington’a iletti.

Kürt Bölgesi Yönetimi’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa, "Bu mesele çözülünceye kadar Barzani’nin ABD’ye gitmeyeceğini bildirdik" dedi. Barzani’nin 27 Ocak’ta yapması planlanan ABD gezisi de iptal edilmişti.

Washington Post Gazetesi, Kürtlerin terör listesinde yer almasını “absürd anomali” olarak niteledi. Gazete, bu uygulamayla Irak Kürt Bölgesi’nde yaşayan herkesin ABD vizesi almasının reddedilebileceğini ve buna Barzani’nin de dahil olduğunu yazdı. Gazete,Washington’un yıllardır Kürtlere “sorun çözülecek” vaadinde bulunduğunu, ama bir türlü de çözülemediğini belirtti. Amerikan yönetiminin bu sorunun Kongre’ye takıldığına işaret ettiğini kaydeden gazete, Kürtler ve lobicilerinin ise “Sorunun çözümü Beyaz Saray’ın elinde” diye karşılık verdiğini ifade etti.


 

HABERE YORUM KAT