1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa’nın özgürlük iklimi(!) nerede son buluyor?
Avrupa’nın özgürlük iklimi(!) nerede son buluyor?

Avrupa’nın özgürlük iklimi(!) nerede son buluyor?

Erasmus öğrenci programında başörtülü fotoğraf krize sebep oldu!

24 Eylül 2022 Cumartesi 13:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Avrupa modernliğin merkezi olarak insanlığa yeni bir dünya vaat etti. Uzun uzun anlatmaya gerek Avrupa’nın vaat ettikleri insanlık için pek de hayra vesile olmadı. İnsanın kendisini “tanrı” olarak gördüğü yozlaşmış bir sistem inşa edildi.

Artık tüm eylemlerinde insan özgürdü ve yapabileceklerinin hiçbir sınırı kalmamıştı. Avrupa modernleşmesinin dışında kalan toplumlar ise modernliğe uyum sağlamalı aksi halde kategori dışı ilan edilmeliydi. Süreç kendi içinde Avrupa’nın öz eleştirel tutumu sayesinde bir takım farklılıkları ortaya çıkarttı. Başta hukuk olmak üzere “Avrupa değerleri” olarak ifade edilen bir yaşam formu ortaya konuldu. Kendi içinde bir işleyişe sahip olduğunun teslim edilmesi gereken bu form herkes için işlemiyor ne yazık ki!

Avrupa çifte standardı üzerine çok fazla yazılıp çizildi. Artık iş öyle bir boyuta geldi ki aşırı sağın da yükselişiyle Avrupa’da bir Müslümanın yaşayabileceklerini kestirmek zor. Oldukça basit örnekler dahi bu durumu kanıtlıyor.

Avrupa Birliği (AB) öğrenci değişim programı Erasmus sosyal medya hesabından, 2022 Avrupa Yenilikçi Eğitim Ödülleri (EITA) kazananlarının duyurulmasına ilişkin Avrupa Komisyonu logolu afişinde başörtülü gülümseyen bir öğrencinin yer alması ırkçı kesimlerin tepkisini çekti.

Avrupa halklarının paralarıyla oluşturulan fon eliyle “İslam propagandası” yapıldığı öne süren aşırı sağcı kesimlerin baskısıyla fotoğraf kaldırıldı. Fransız aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen, Erasmus'un sildiği başörtülü afişin görselini paylaşarak, bunun Avrupa değerlerine aykırı olduğunu savunarak sorumluların paylaştıkları fotoğraf sebebiyle hesap vermesini istedi.

Basit bir fotoğraf… İçerisinde başörtülü bir Müslüman var diye Avrupa’da siyasetçilerin ve yazarların tepkisini çekiyor. Başarılı da oluyorlar! Başörtüsü nefretine karşı Müslümanların öz değerlerine sahip çıkarak adaletsizliğe ve zorbalığa karşı mücadele etmekten başka şansı yok. Zira insanlığın Müslümanların mücadele örnekliğine ihtiyacı var!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum