1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Aşırı işlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor
Aşırı işlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor

Aşırı işlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor

İspanya'da yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş endüstriyel gıdaların biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ortaya koydu.

01 Eylül 2020 Salı 17:15A+A-

Araştırma 55 yaş üzerindeki 886 İspanyolun katılımıyla yapıldı. Elde edilen sonuçlarda, hazır gıda, kurabiyeler, gazlı içecekler, hamburgerler gibi aşırı işlenmiş endüstriyel gıdaları sıklıkla tüketenlerde biyolojik yaşlanmanın hızlandığı görüldü.

Euronews'in haberine göre; Söz konusu kişilerde 'telomer' adı verilen genetik bileşenlerin uzunluğu ölçüldü. Ultra işlenmiş gıdaları günde 3 defa tüketenler ile daha az tüketenler üzerinde çalışmalar yürütüldü. Navarre Üniversitesi'nden Amelia Marti gözetimindeki çalışma kapsamında insanlardan genetik analiz için tükürük örnekleri alınarak ne tür gıdalar tükettikleri incelendi.

AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALARI TÜKETENLERDE 2 KAT DAHA FAZLA

Aşırı işlenmiş gıdaları yüksek düzeyde tüketen kişilerde telomerlerin kısa olma olasılığının iki kat daha fazla olduğu tespit edildi.

Kısa telomerler, hücresel düzeyde biyolojik yaşlanmanın bir göstergesi. Uzmanlar, sebep sonuç ilişkisinin açık ve net bir şekilde kurulması için konu ile ilgili başka araştırmaların da yapılması gerektiğini belirtiyor.

Telomerler, vücuttaki her hücrenin işleyişi için DNA'yı koruyan yapılar. Yaşlandıkça telomerlerimiz kısalır, bir hücre bölündüğünde küçük bir telomer parçasını kaybeder. Bu fenomen tekrarlanır ve hücrelerin yaşlanmasına neden olur.

Lucia Alonso-Pedrero ve meslektaşları tarafından Navarre Üniversitesi'nden (Pamplona, ​​İspanya) Amelia Marti gözetiminde yürütülen bu çalışma American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlandı.

HABERE YORUM KAT