1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Andımız Dayatması ve Başörtüsü Yasağına Son"
Andımız Dayatması ve Başörtüsü Yasağına Son

"Andımız Dayatması ve Başörtüsü Yasağına Son"

Özgür-Der, okullar açılırken, halen süren andımız dayatması ve başörtüsü yasağına karşı eylem çağrısı yaptı.

07 Eylül 2012 Cuma 12:24A+A-

Özgür-Der, okulların açılma arefesinde süren "Andımız" dayatması ve başörtüsü yasağına karşı tavır alınması için eylem çağrısında bulundu. Yapılan çağrıda, eğitim alanının, Türkiye'de baskıya en çok maruz kalan alan olduğu vurgulanırken, 28 Şubat zulmünün okullarda devam ettiği belirtildi.

Andımız dayatması ve başörtüsü yasağının dışında anadilde eğitime de atıfta bulunulan açıklamada, İngilizce, Fransızca, Almanca vs dillerde eğitim yapan okullar varken Kürtçe dilinde eğitimin engellenmesinin abesliğine dikkat çekildi.

Eylem 8 Eylül Cumartesi (yarın) saat 14.00'da Saraçhane Parkı'nda yapılacak.

Özgür-Der tarafından yapılan çağrının tam metni:

Okullar Başörtüsü Yasağı ve ‘Andımız’ Zulmü İle Açılıyor!

Yeni bir eğitim yılı daha maalesef baskı ve dayatmalarla açılıyor. Devletin uzun yıllardan bu yana eğitim alanında sürdüre geldiği dayatmalara karşı tepkilerimizi ve taleplerimizi 8 Eylül Cumartesi günü Saraçhane Parkında saat 14.00’da bir basın açıklamasıyla seslendireceğiz.

Bilindiği üzere eğitim alanı Türkiye’de resmi ideolojik baskı ve dayatmaların en yoğun yaşandığı alanların başında geliyor. Devlet okulu adeta kışlalaştırmış durumda ve öğrenciler sistematik bir yönlendirme faaliyetine maruz bırakılıyorlar.

28 Şubat zulmünün bir uygulaması olarak icra edilen kesintisiz eğitim uygulamasına son verilerek İmam-Hatip okullarının orta kısımlarının tekrar açılmış olması ileri bir adımdır. Ancak diğer okullardaki kızlarımız/öğrencilerimiz için başörtüsü yasağı halen devam etmektedir. Genç kızlarımızın başörtülü eğitim görmelerine ise izin verilmemekte.

Küçücük çocuklarımız daha okul kapısından adım attıkları andan itibaren ant töreni adı verilen tam bir robotlaştırma ve askerileştirme operasyonuna muhatap kılınıyorlar.

Aklın, mantığın ve vicdanın açmaza düştüğü bir diğer sorun da Türkiye’de İngilizce eğitim yapan, Almanca, Fransızca, İtalyanca eğitim yapan okulların serbest olmasına rağmen milyonlarca Kürt vatandaşın eğitimde ana dillerini kullanmalarının önünde anayasal engellerin duvar gibi dikilmesidir.

İnsanların hür iradesini hiçe sayan bu anlamsız baskılara, inancımıza ve kimliğimize yönelik dayatmalara karşı sessiz kalmamız düşünülemez. Tüm duyarlı kardeşlerimizi çocuklarımızın ve kimliğimizin özgürleşmesine yönelik taleplerimizi elbirliğiyle yükseltmeye çağırıyoruz. 

Tarih: 8 Eylül Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: Saraçhane Parkı-Fatih

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum