1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Allah’ın mescidlerine giriş için para alınamaz!
Allah’ın mescidlerine giriş için para alınamaz!

Allah’ın mescidlerine giriş için para alınamaz!

Kültür Bakanı Ersoy Ayasofya Camii’ni ziyaretin 15 Ocak itibarıyla yabancı ülke vatandaşları için ücretli olacağını duyurdu.

31 Ekim 2023 Salı 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya-i Kebîr Câmii'nin UNESCO tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçileceğini duyurdu. Ersoy, “15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretçilere ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarından ücret alınmayacak." ifadelerini kullandı.

Bu karar neresinden bakılsa bir garabet taşıyor. Ayasofya tarihi, kültürel mimari değeri haiz bir yapı da olsa evvela ve nihayeten camiidir. Allah’ın mescidlerine giriş için Allah’ın herhangi bir kuluna ücret zorunluluğu getirmek açık bir yanlış. Kaldı ki bu uygulama 86 yıl boyunca müze olarak kullanıma sokularak asli hüviyetinden kopartılan bir cami için gündeme getiriliyor yani bu mabedin niteliğinin tekrardan tartışmaya açılmasına zemin oluşturabilecek bir adım anlamına geliyor.

Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamasındaki ikinci bir garabet Müslüman olup Ayasofya’da namaz kılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının durumuyla ilgili. Açıklamada Türk vatandaşlarından ücret alınmayacağı belirtilip herhangi bir istisnaya işaret edilmeden yabancı ülke vatandaşlarından para alınacağı söyleniyor. Namaz kılmak isteyen Müslüman yabancılar ne olacak peki? Diyelim bu kimseleri ücretli ziyaretçi kapsamı dışında tutmak istediniz bunu nasıl yapacaksınız? Namaz kılacağını beyan eden yabancıların Müslüman olup olmadığını anlamak için kapıda Fatiha okuması mı istenecek mesela?

Ayasofya’ya turistik ziyaretlerin düzenlenmesi ihtiyacı varsa ki böyle bir ihtiyaç olduğu görülüyor bunu ücret belirlemeden başka bir şekilde yapmak mümkün. İlber Ortaylı gibi sahibinin sesi tarihçi bozuntularının “Ayasofya bu kadar ziyaretçiyi kaldırmaz, kapatıp ebedi restorasyona sokulmalı” şeklindeki yorumlarıyla pişirmeye çalıştıkları kampanyaya su taşırcasına bir uygulamaya gidilemez. Ayasofya’yı korumak için gerekli restorasyon ve güçlendirmeler yapılırken cami kimliğini tartışmaya sokacak her türlü karar yanlıştır. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum