1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Ali Babacan, Partisi’nin Kurucular Kurulu’nu İlan Etti
Ali Babacan, Partisi’nin Kurucular Kurulu’nu İlan Etti

Ali Babacan, Partisi’nin Kurucular Kurulu’nu İlan Etti

​​​​​​​Bir süre önce AK Parti’den istifa eden ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Ali Babacan, Kurucular Kurulu’nu oluşturan bir heyetle parti kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verdi.

10 Mart 2020 Salı 00:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Bir süre önce "aklen ve kalben bir ayrışma yaşadım" diyerek AK Parti’den ayrılan ve yeni parti kurma çalışmalarını hızlandıran Ali Babacan muhtemelen adı Demokrasi ve Atılım Partisi olacak partisinin programını Çarşamba günü Ankara Bilkent Otel’de ilan edecek. Bir dönem AK Parti’nin kurduğu Bakanlar Kurulu’nda beraber çalıştığı Nihat Ergün, Sadullah Ergin ve Aliye Kavaf gibi isimlerin de yer aldığı 90 kişilik Kurucular Kurulu listesinde AK Parti’den istifa eden milletvekili Mustafa Yeneroğlu da var.

Parti’nin İsmi Çarşamba Günü İlan Edilecek

Ali Babacan, yeni partinin açılması için bugün başvuru dilekçesi vereceklerini ilan ederken "İçişleri Bakanlığı'na dilekçe veriliyor, 90 kişilik kurucular kurulu bugün dilekçemizi veriyor. Partimizin tüzüğü ve programının son halini verdik. Bu sabah da heyetimiz resmî başvurumuzu yapacak" dedi.

İsmail Küçükkaya’nın Fox TV'deki programına konuk olan Ali Babacan parti kuruluş çalışmaları hakkında bazı bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Partilerinin ismini açıklamayan Ali Babacan, "Partinin ismi çarşamba günü lansmanda teyit edeceğiz.O gün açıklayacağız" dedi ve çok sayıda ismin gündemde olduğunu "DEVA" kısaltmasıyla "Demokrasi ve Atılım Partisi" isminin de mevcut seçeneklerden biri olduğunu ifade etti.

Partinin kurucular kurulundan bir heyet parti kuruluş dilekçesini saat 10.30 itibariyle İçişleri Bakanlığı'na teslim etti. 

"Bu Ülke Sorunlarını Konuşamıyor"

Ali Babacan Türkiye’de refah ve özgürlük problemi olduğunu iddia ederek şu değerlendirmeleri yaptı:  "Mevcut durumda bu ülkenin refaha ulaşması mümkün görünmüyor. Refah seviyesi artmış, özgürlük ortamının arttığı bir ülke istiyoruz. Bu yaparken yeniden özgürlük, yeniden demokrasi dememiz gerekiyor. Türkiye'de sorunlar konuşulamıyor. Türkiye'de sadece hapiste değil, tecrit edilmiş gazeteciler var. Parti programını Çarşamba günü paylaştığımızda birinci sayfa basın özgürlüğü, tüzüğümüz birinci sayfa basın özgürlüğü. Sorun var diyeni susturuyorsanız, bu ülke sorunlarını konuşamıyor demektir. Problemlerini konuşamayan ülkenin çözüm ülkesi beklenemez."

“Kötü Yönetiliyoruz Ama Düzeltmek Zor Değil”

Ali Babacan "Türkiye'nin temelinde kötü yönetim yatıyor" diyerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında eleştirel bazı değerlendirmeler yaptı: "Geniş bir mutabakatla sistem oluşturulur. Çok önemli ama düzeltmek o kadar zor değil. Bu yönetim anlayışıyla ilgili. Yönetenler hukuk içinde mi? Meclis çalışıyor mu? Meclis'in denetim fonksiyonunun çalışır olması gerekir. Sistemde önemsizleşmiş durumda. Sistem değişikliği öncesi de pek çok sorun vardı. Büyük bir potansiyel varken, Türkiye, içinde bulunduğu şartları hak etmiyor."

Partide kadın, genç ve engelli kotasına vurgu yapan Babacan, "Abdullah Gül bize parti kuruluş aşamasında fikirleriyle destek oldu. Kurucu listemiz bugün duyurulacak. Daha önce siyaset yapan 3'te 1 civarında. Yüzde 30 kadın oranımız var. Yüzde 20'si genç. Tüzüğümüze kadın, genç ve engelli kotası koyduk" diye konuştu. 

Göze Çarpan İsimler

Gazeteci Gülay Göktürk, MHP’nin eski yöneticilerinden Ramiz Ongun, Balıkesir eski Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti eski milletvekilleri Abdurrahim Aksoy ve Ahmet Faruk Ünsal, emekli diplomat Naci Koru, THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin gibi isimler Kurucular Kurulu’nda göze çarpıyor.

Geçen hafta bir grup üniversite öğrencisiyle ilk kez halka açık bir toplantı yapan Ali Babacan, "AK Parti'de önceden kararları alırken iyi bir tartışma süreci vardı. Daha sonra bir kişinin çevresindekilerin ve ailesinin kararlarıyla 83 milyon ülke yönetilmeye başlandı. Çok dua ettim sorunlar düzelsin diye, ama olmadı" demişti.

Kurucular Listesi:

  1. Ali Babacan 
  2. Abdurrahim Aksoy 
  3. Abdurrahman Bilgiç 
  4. Abdurrahman Müfit Yetkin 
  5. Ahmet Burçin Yereli 
  6. Ahmet Edip Uğur 
  7. Ahmet Ergin 
  8. Ahmet Faruk Ünsal 
  9. Ali İhsan Merdanoğlu
  10. Ali Rıza Babaoğlan
  11. Ali Uufk Yaşar
  12. Altuğ Ankaralı
  13. Arzu Kılıçlar
  14. Ayşe Ezgi Yıldırım
  15. Bahar Ekşi
  16. Baran Deniz Bağatur
  17. Bekir Sıtkı Aslan
  18. Bilgehan Çetiner
  19. Birol Aydemir
  20. Burak Dalgın
  21. Burcu Yağan
  22. Bünyamin Ünlü
  23. Canberk Demirci
  24. Cavit Dağdaş
  25. Cem Avşar
  26. Cennet Uslu
  27. Deniz Karakullukçu
  28. Doğa Şanlıoğlu
  29. Elif Esen
  30. Essum Aslan
  31. Evrim Rızvanoğlu
  32. Fahriye Oya Kuyumcu
  33. Fazıl Hüsnü Erdem
  34. Ferayi Ökmen
  35. Furkan Aydoğan
  36. Gül Didem Pekuz
  37. Gülay Göktürk
  38. Gülçin Avşar
  39. Haldun Hakcı
  40. Hasan Canpolat
  41. Hasan Karal
  42. Hatice Dudu Özkal
  43. Hatice Selvi Demirel
  44. Hüseyin Nalbantoğlu
  45. İbrahim Alper Akalın
  46. İbrahim Dönertaş
  47. İbrahim Gezer
  48. İbrahim Halil Çanakçı
  49. İdris Şahin
  50. İhsan Günaydın
  51. İlker Çelik
  52. Kadircan Köşdere
  53. Kadriye Esra Aygün
  54. Kemal Can Gür
  55. Kerem Altun
  56. Kerem Yavaşça
  57. Mahmut Sami Topbaş
  58. Medeni Yılmaz
  59. Mehmet Avcı
  60. Mehmet Emin Ekmen
  61. Mehmet Şanver
  62. Meltem Gürler
  63. Merve Mollaahmetoğlu Keleş
  64. Metin Gürcan
  65. Metin Kaşıkoğlu
  66. Muhammed İkbal Seyda
  67. Musa Malik Yıldırım
  68. Mustafa Ergen
  69. Mustafa Nuri Akbulut
  70. Mustafa Satıcı
  71. Mustafa Uçak
  72. Mustafa Yeneroğlu
  73. Münevver Helün Fırat
  74. Nazlı Sevda Vural
  75. Nevim Bilici
  76. Nihat Ergün
  77. Oğuzhan Aygören
  78. Ömer Rıfat Gencal
  79. Ramiz Olgun
  80. Rojhat Ölmez
  81. Sadullah Ergin
  82. Sanem Oktar Öğüt
  83. Sedat Kadıoğlu
  84. Selma Aliye Kavaf
  85. Seyit Halil Özsoy
  86. Tuğba Tapsız
  87. Tunahan Elmas
  88. Yasemin Bilgel
  89. Zehra Zeynep Dereli
  90. Zeynep Tatar

HABERE YORUM KAT

2 Yorum