1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Akdeniz Mültecileri Yuttu!
Akdeniz Mültecileri Yuttu!

Akdeniz Mültecileri Yuttu!

Akdeniz’de Mısır açıklarında alabora olan dört teknede yaklaşık 400 kişi boğularak hayatını kaybederken 29 kişi kurtarıldı. Libya açıklarında batan bir lastik bottan da 108 göçmen kurtarıldı. 6 kişinin ise cesedi bulundu.

19 Nisan 2016 Salı 07:06A+A-

Mısır açıklarında 400'den fazla Afrikalı göçmenin bulunduğu dört tekne battı. 29 kişinin kurtarıldığı olayın hemen ardından Libya açıklarında batan bir lastik bottan da 108 göçmenin kurtarılırdığı, 6 kişinin ise cesedinin bulunduğu bildirildi. Teknelerin İtalya'ya gitmek üzere Mısır'dan denize açıldığı ileri sürülüyor. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre, göçmenlerin 4 ayrı tekne içinde yola çıktığı ve teknelerin tümünün alabora olduğu belirtiliyor. Mısır'da bulunan Somali elçiliği, olayı doğrularken Somali medyası, kurtarma ekiplerinin sâdece 29 yolcuya ulaştığını bildirdi.

Roma'da bir ödül töreninde konuşan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise “Akdeniz'de birkaç yüz kişinin daha ölümüne neden olmuş gibi görünen bir facianın daha yaşanmasının ardından Avrupa'nın bu konuyu düşünmesi gerek.” dedi ancak ayrıntı vermedi.

Dalgalar Sürükledi

Libya açıklarında batan bir lastik bottan da 108 göçmenin kurtarıldığı, 6 kişinin ise cesedinin bulunduğu bildirildi. SOS Mediterranee adındaki yardım kuruluşu, havası kaçan lastik botun su almaya başladığını, motorunun da bozuk olduğunu açıkladı.SOS Mediterranee, göçmenlerin kurtarılmadan önce dokuz saat boyunca, yüksekliği 2 metreye ulaşan dalgalar arasında sürüklendiğini bildirdi.

Londra Üniversitesi'nin bir araştırmasında Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, “mülteci krizi”ne karşı yürüttükleri tedbirlerin daha fazla ölüme yol açacağını bildikleri vurgulandı. Raporda Akdeniz'deki arama-kurtarma ekiplerinin geri çekilmesiyle mültecilerin zorlu deniz yolculuğundan kaçınacağını düşünen AB yetkililerinin aynı zamanda ölümlerin sayısının artacağını da bildiklerini ortaya koydu.

AB'nin Kasıtlı İhmal Suçu!

2014 ve 2015 yıllarının ilk dört ayında Akdeniz'i geçmeye çalışan mülteci sayısı 26 bin olmasına rağmen arama-kurtarma ekiplerinin geri çekildiği 2015 yılında ölüm sayısının arttığı kaydedildi. 2014'ün ilk dört ayında Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını keybeden mülteci sayısı 60 olarak açıklanırken bu rakam 2015'in nisan ayında sadece bir hafta içinde 1200'ü buldu. 2015'in ilk dört ayında hayatını kaybeden toplam mülteci sayısı ise 1687 olarak belirtildi.

Nisan 2015 verilerini inceleyen araştırmacılar elde edilen rakamların, AB yetkililerinin ölüm sayısında artış olmasını beklediklerini ortaya koyduğunu belirtti. Araştırmayı yürüten Londra Üniversitesi'nden Charles Heller, siyasetçilerin “kasıtlı ihmal suçu” işlediğini belirtirken “Durumu kasıtlı biçimde gözardı etmişler. Bu nedenle hem AB yetkilileri, hem de AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex kasıtsız cinayet işlemiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum