1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD Türkiye’nin PYD’yi Vurmasından Rahatsız
ABD Türkiye’nin PYD’yi Vurmasından Rahatsız

ABD Türkiye’nin PYD’yi Vurmasından Rahatsız

Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk, Pentagon’un, Türkiye ve Türkiye'nin desteklediği muhalifler ile PYD’nin başını çektiği SDG’ye bağlı güçlerin çatışmasını ‘kabul edilemez’ diye nitelediğini açıkladı.

29 Ağustos 2016 Pazartesi 14:53A+A-

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le mücadele koalisyonundaki özel temsilcisi Brett McGurk, Pentagon’a ait olduğunu belirttiği açıklamadan Cerablus’taki durumla ilgili kısımları paylaştı. ABD Savunma Bakanlığı’nın Türk güçleri, muhalifler ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) çatışmasını ‘kabul edilemez’ olarak nitelediğini duyurdu.

Açıklamada PKK’nın Suriye kolu PYD’nin adı geçmedi. Onun yerine PYD’nin başını çektiği SDG’ye bağlı birliklerden bahsedildi:

“Savunma Bakanlığı: Cerablus’un güneyinde Türk güçleri, bazı muhalifler ve SDG ile bağlantılı gruplarla ilgili hava saldırıları ve çatışma haberlerini izliyoruz. IŞİD’in olmadığı bölgelerdeki bu çatışmaları kabul edilemez ve derin endişe kaynağı olarak gördüğümüzü netleştirmek istiyoruz.

ABD bu hareketlere müdahil olmadı, bunlar ABD ile koordinasyon halinde olmadı ve biz bunları desteklemiyoruz. Dolayısıyla bütün silahlı taraflara saldırı pozisyonundan çıkarak, çatışma ihtimalini azaltmaları ve iletişim kanallarını açmaları çağrısında bulunuyoruz.

ABD çatışmaların azalması ve hâlâ ölümcül ve ortak tehdit olan IŞİD’e odaklanılması için aktif olarak çalışıyor.”

‘YPG Fırat’ın batısından büyük ölçüde çekildi’

Koordinasyonsuz operasyon ve manevraların IŞİD’e daha fazla alan bırakacağını belirten ABD Savunma Bakanlığı, PYD'nin silahlı kanadı YPG’nin büyük oranda Fırat’ın batısına geçtiğini de duyurdu.

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" demişti.

Kaynak: Al Jazeera 

HABERE YORUM KAT