1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD-Türkiye Arasında NATO'da İsrail Krizi
ABD-Türkiye Arasında NATOda İsrail Krizi

ABD-Türkiye Arasında NATO'da İsrail Krizi

İsrail'i Chicago'daki NATO zirvesine davet krizi, ABD ile Türkiye'yi karşı karşıya getirdi.

12 Mayıs 2012 Cumartesi 11:24A+A-

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, "Hiçbir ülke ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı." diyerek Türkiye'nin İsrail'in katılımını veto etmesini eleştirdi. Türkiye ise vetoda kararlı. Arayı bulmaya çalışan Rasmussen "İsrail'i davet etmedk ki!" dedi.

Taraf'ta yer alan habere göre NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsrail’in 20-21 mayısta Chicago’da yapılacak NATO zirvesine davet edilmesinin Türkiye tarafından engellendiği haberlerine açıklık getirdi.

 

İsrail’in Afganistan ya da Kosova’da NATO öncülüğündeki güçlere katılmadığını vurgulayan Rasmussen “Kimse İsrail’in zirveye davetini bloke etmedi, çünkü böyle bir konu gündeme gelmedi” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise NATO’nun İsrail ile ortaklık faaliyetlerinin Türkiye’nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden üzüntü duyulduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, ABD Senatosu’nun NATO’nun Chicago zirvesiyle ilgili bir toplantıda Türkiye’nin engelleyebileceği özel bir davet söz konusu olmadığını söylerken “Hiçbir ülke, ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı” dedi.

Resmen gündeme getirilmiyor

Taraf’a konuşan dışişleri kaynakları ise NATO’da Türkiye’nin İsrail ile ilgili tavrının bilindiğini ve kararların konsensüs içinde alındığı için konunun resmen gündeme getirilmediğini belirtti. Türkiye’nin prensip olarak bir NATO üyesi ülkenin vatandaşlarını öldürmüş bir ülkenin askerî partner olarak NATO’nun toplantılarına katılmasına karşı olduğunun altını çizen dışişleri kaynakları, bu yaklaşımın İsrail gereken adımları atmadıkça değişmeyeceğini söylüyor.

Dışişleri kaynakları ayrıca İsrail’in Chicago’ya katılması ile ilgili tartışmaların medyaya yanlış yansıdığını, NATO bünyesinde Akdeniz Diyalogu kapsamında İsrail ile işbirliği alanında bir çalışma süreci mevcut olmakla birlikte, Chicago’ya davet edilebileceği herhangi bir zeminin olmadığını aktardı.

‘AB’den iki yetkili gelecekse BM niye yok’

Taraf’ın sorularını yanıtlayan dışişleri kaynakları Türkiye’nin, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un Chicago zirvesine katılmalarına itiraz ettiği haberlerine açıklık getirdi. Türkiye’nin, Fransa tarafından ortaya atılan öneriyi “Diğer uluslararası kuruluşlardan temsilci çağrılmazken AB’den neden iki yetkili davet ediliyor” şeklinde değerlendirdiğini belirten kaynaklar, BM Genel Sekreteri’nin neden çağrılmadığını da sorguladıklarını aktardı. Kaynaklar ayrıca bu tutumunun zirveye İslam Konferansı Örgütü’nü davet ettirmek amacını taşımadığını da ekledi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum