1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD Savunma Bakanı: “Güvenli Bölge Projesini Başlatalım”
ABD Savunma Bakanı: “Güvenli Bölge Projesini Başlatalım”

ABD Savunma Bakanı: “Güvenli Bölge Projesini Başlatalım”

Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda ABD'li mevkidaşı Ashton Carter ile biraraya gelen Savunma Bakanı Fikri Işık, muhatabından Suriye'de kurulması düşünülen “güvenli bölge” için söz aldı.

16 Haziran 2016 Perşembe 06:48A+A-

Yeni Şafak'ta yer alan bilgiye göre ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, yüz yüze görüştüğü Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık'a, Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin iskanına ilişkin ortaya koyduğu “güvenli bölge” projesinin Gaziantep'in karşısındaki alanda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Güvenli bölge tesisine artık başlayabiliriz.” dedi.

“DSG’nin PKK-PYD ile Anılmasını İstemiyoruz”

Ayrıca IŞİD'e karşı Türkiye ile güçlü bir ortaklık sergilemek istediklerini kaydeden Carter, devam etmekte olan Menbic operasyonuna katılanların ise ağırlıklı olarak PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’den değil, Araplardan oluştuğunu iddia etti.

“IŞİD'e karşı kullanabileceğimiz tek kuvvet bu.” diyerek ABD desteğiyle PYD öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) işaret eden Carter, bu gücün PKK-PYD ile anılmasını istemediklerini söyledi.

fikri_isik_ashton_carter.jpg

“PKK’ya Gösterilen Tavır PYD’ye de Gösterilmelidir”

NATO toplantısının ikinci gününde temaslarını gazetecilere anlatan Işık, PYD/YPG'nin PKK gibi “terör örgütü” olduğunu Carter'a söylediğini belirtti.

Işık, şunları kaydetti:

“Tavrımızı açıkça ortaya koyduk. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiği, bugün kısa vadeli çıkarlar için yapılacak işbirliğinin yarın çok daha büyük zararlara yol açabileceği noktalarını kendilerine söyledik. Biz PYD/YPG'nin terör örgütü olduğunu, ABD'nin bunlarla işbirliği yapmasının yanlış olduğunu, Türkiye'nin bu noktadaki hassasiyetini anlamalarını ve PKK'ya gösterilen tavır gibi PYD ve diğer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermesi gerektiğini ifade ettik.”.

* * * * *

“Güvenli Bölge Kurulacak” Başlıklı Haberler Yalanlandı

AA’da yer alan habere göre, Milli Savunma Bakanlığı Sekreterliği'nin konuyla ilgili yaptığı açıklama kaynak gösterilerek ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık başkanlığındaki heyetler arasında Brüksel'deki NATO Karargâhı'nda gerçekleşen görüşmeye ilişkin “Güvenli Bölge Kurulacak” başlıklı haberlerin içeriğinin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT