1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD Kuş Gribi İçin Sansür İstedi
ABD Kuş Gribi İçin Sansür İstedi

ABD Kuş Gribi İçin Sansür İstedi

Obama yönetimi, bilim dergileri Nature ve Science'dan kuş gribiyle ilgili makalelerini sansürlemesini istedi.

21 Aralık 2011 Çarşamba 15:03A+A-

İki dergi laboratuvarda üretilen ve insanlar arasında çok hızlı yayılma özelliği bulunan kuş gribinin verilerini yayınlayacaktı.

Obama yönetimi, bilim dergileri Nature ve Science'dan kuş gribiyle ilgili makalelerini sansürlemesini istedi. İki dergi laboratuvarda üretilen ve insanlar arasında çok hızlı yayılma özelliği bulunan kuş gribinin verilerini yayınlayacaktı.

Ancak bu verilerin biyolojik silah olarak kullanılacağından endişelenen ABD, söz konusu dergilerden kuş gribiyle ilgili makalesini sansürleyerek yayınlamasını talep etti.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Nature ve Science dergileri, iki araştırma grubunun laboratuvarda geliştirdikleri ve mutasyona uğrayarak insanlar arasında hızla yayılma özelliği taşıyan kuş gribinin yeni bir versiyonu hakkındaki bilimsel makaleye sayfalarında yer vermek istedi.

İşte bu aşamada devreye giren Amerikan Ulusal Biyogüvenlik Danışma Kurulu, laboratuvarda geliştirilen kuş gribiyle ilgili makalelerin sansürünü istedi.

ABD'nin bu talebi iki dergi tarafından halkın bilgi edinme özgürlüğünü kısıtlayacağı ve halk sağlığını tehdit edeceği gerekçeleriyle reddedildi.

İki dergi tarafından bu istekleri kabul görmeyen Amerikan Ulusal Biyogüvenlik Danışma Kurulu kamuoyunu bilgilendirmek için bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada Kurul'un daha önce bir bilimsel makalenin sansürlenmesi için hiçbir zaman girişimde bulunmadığı hatırlatıldı.

Kurul adına açıklama yapan Dr. Amy Patterson, Nature ve Science dergisinden söz konusu makalenin yeniden gözden geçirilme isteğinin, bu konunun doğrudan halk sağlığıyla ilgili olması nedeniyle yapıldığı belirtildi. Açıklamada kuş gribiyle ilgili bilgilerin yanlış insanların eline düşmesinden endişe edildiği vurgulandı.

NTVMSNBC 

HABERE YORUM KAT