1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. “ABD ile savaştık gerekirse İran’la da savaşırız”
“ABD ile savaştık gerekirse İran’la da savaşırız”

“ABD ile savaştık gerekirse İran’la da savaşırız”

Afganistan-İran sınırında çatışmalar yaşanıyor…

28 Mayıs 2023 Pazar 10:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Afganistan’ın Nimruz vilayetinde İran sınır güçleriyle Taliban arasında çatışmalar yaşanıyor. Taliban askeri gücü İran’a ait bazı mevzileri ve askeri mühimmatı ele geçirdi.

İran sınır karakoluna taarruza geçen Taliban birlikleri yaşanan çatışmaların ardından Afganistan Savunma Bakanlığı’nın çatışmanın çözüm olmadığını açıklaması üzerine durdu.

Halid Abdurrahman’ın aktardığına göre ise Taliban’ın askeri isimlerinden Abdulhamid Horasani, sınır çatışmalarının devam ettiği esnada paylaştığı video mesajda, İran’la ABD ile olduğundan daha şevkli bir şekilde savaşacaklarını ifade etti.

Abdurrahman yaşanan çatışmaların sebepleri üzerine şunları aktardı:

Taliban ile İran neden çatışıyor? Afganistan ile İran arasında yaşanan çatışmaların temel sebeplerinden biri Hilmend nehri üzerindeki su paylaşımı. Hilmend Nehri üzerinden İran’a giden su son dönemde büyük oranda azaldığı için İran tarafında ciddi su sıkıntısı yaşanıyor. İslam Emirliği yönetimi bölgedeki nehirlerde su miktarının azaldığını söyleyip İran’a gönderilen suyun azalmasında bunu sebep gösteriyor. İran tarafı ise Hilmend Nehri ve barajdaki su seviyesini kontrol etmek için bölgeye bir heyet göndermek istiyor. İki taraf arasında bir süredir yukarıda bahsettiğim nedenden ötürü gerilim yaşanıyor.

Ancak çatışmaların bir de ideolojik boyutu var. Ayrıca İran rejimi ABD işgali döneminde kukla Kabil yönetimine sağladığı askeri ve siyasi destekle de dikkat çekiyordu. Yine İran’ın Afganistan içerisinde uzun yıllardır devam eden Şiileştirme faaliyetleri ve Taliban karşıtı muhalif oluşumlara verdiği destek sınır çatışmalarının diğer temel nedenleri arasında.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum